Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați: ”Oare va răspunde cineva?”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.09.2024 - 14:19
Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați: ”Oare va răspunde cineva?” - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)
Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați: ”Oare va răspunde cineva?” - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați: ”Oare va răspunde cineva?” În replică, Departamentul pentru Situații de Urgență spune că fostul președinte a emis informații ”profund false”.

SHARE

Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați. ”Oare va răspunde cineva?”, a scris fostul președinte pe Facebook. 

În replică, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat spune că fostul președinte a emis informații ”profund false” și că au fost mai multe mesaje Ro-Alert.

Traian Băsescu îl acuză pe Arafat că nu a folosit Ro-Alert la Galați: ”Oare va răspunde cineva?”

Pe pagina sa de Facebook, fostul președinte Traian Băsescu, a atacat dur Departamentul din Ministerul de Interne condus de Raed Arafat. El susține că DSU nu a emis alerte de avertizare pentru populație din timp, astfel ca oamenii să poată să-și salveze lucrurile și animalele. 

Citește și: Unde au produs inundaţiile ravagii mai mari? În România sau în alte state din Europa?

”RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă.
RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii.
 
Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului RO-ALERT.
Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni, cu certitudine dezastrul cauzat de ape în gospodării ar fi fost mult mai mic.
 
Cu un mesaj RO-ALERT lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate.
Efectele neavertizării populaţiei inclusiv prin RO-ALERT le vedem.
Mii de case distruse, mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt.
Oare va răspunde cineva?
 
Acesta este un mesaj RO-ALERT pentru viitură de incompetenţă la guvern”, a scris Traian Băsescu Pe Facebook.
Foto: DSU

DSU: Primul mesaj a fost transmis la ora 00:44

Însă DSU afirmă că Traian Băsescu emite informații false și că au fost trimise multe mesaje de tip Ro-Alert în zonele afectate. 

”Urmare a informațiilor profund false emise de fostul președinte al României, Traian Băsescu, conform cărora “RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galați pentru a nu panica oamenii.”, pentru corectă informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

În ziua de 14 septembrie 2024, în intervalul orar 00:00-22:56, urmare a avertizărilor  hidrometeorologice de cod roșu și portocaliu emise de autoritățile competente , sub incidența cărora s-au aflat județele Galați, Vaslui, Bacău, Iași și Neamț au fost fost transmise 24 de mesaje RO ALERT, 13 dintre acestea pentru comunitățile din Galați, primul fiind trimis la ora 00:44.

Citeşte şi: METEO Prăbușire climicatică în Europa. Inundațiile și incendiile de pădure au produs pagube mari

Coroborând datele prezentate anterior și mesajele cetățenilor evidențiate mai jos, selectate de pe pagina unei rețele de socializare deținută de un cotidian local din Galati, care întreba locuitorii județului dacă au primit mesaj RO ALERT,

 inclusiv mărturiile persoanelor sinistrate și prezentate în mass-media, toate acestea conduc la luarea unui poziții ferme în fața unor atacuri nefondate, tendențioase și false”, a transmis DSU.

În urma inundațiilor de săptămâna trecută, prduse de ciclonul Boris, 7 oameni au murit în România. 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te