Tom Lehrer, pianist și autor al unor cântece satirice emblematice, a murit sâmbătă, la domiciliul său din Cambridge, Massachusetts, potrivit New York Times. Vestea a fost confirmată de prietenul său, David Herder. Avea 97 de ani.
Tom Lehrer, muzician de legendă al Războiului Rece, a murit la 97 de ani
Supranumit „profetul umorului cinic al Americii”, Lehrer a devenit celebru în anii ’50 și ’60 prin melodiile sale cu mesaj social și politic, marcate de sarcasm și inteligență muzicală.
Absolvent al Universității Harvard la doar 19 ani, Lehrer a fost un copil minune al matematicii. A predat ulterior la MIT, Harvard, Wellesley College și Universitatea din California – Santa Cruz.
Cu toate acestea, notorietatea sa a venit din muzică, unde a abordat subiecte precum poluarea, proliferarea nucleară, ipocrizia politică și crima, toate într-o manieră plină de umor negru.
Piesele celebre care i-au marcat cariera
Una dintre piesele sale celebre, „Poisoning Pigeons in the Park”, descria ironic o după-amiază de primăvară petrecută... otrăvind porumbei. Alte melodii notabile sunt „Pollution”, un avertisment despre degradarea mediului, și „Who’s Next”, un comentariu amar despre cursa înarmării nucleare.
Tom Lehrer (centru) - Foto: Profimedia images
Lehrer a avut un public fidel, deși activitatea sa muzicală a fost scurtă – între 1953 și 1965, cu o scurtă revenire în 1972 în cadrul emisiunii pentru copii The Electric Company. A compus în total doar 37 de cântece: „Nu e chiar o slujbă cu normă întreagă”, spunea el cu umor.
Daniel Radcliffe, celebrul actor din seria Harry Potter, l-a numit „cel mai inteligent și amuzant om al secolului XX”. Radcliffe a interpretat cu succes piesa „The Elements”, în care Lehrer enumera într-un ritm amețitor toate cele 118 elemente chimice pe melodia operetei The Pirates of Penzance.
Weird Al Yankovic, un alt nume influent în comedia muzicală, i-a adus un omagiu duminică pe Instagram: „Ultimul meu erou muzical în viață este încă eroul meu, dar, din păcate, nu mai este în viață. Odihnește-te în pace, marele, marele domn Tom Lehrer”.
Lehrer s-a retras treptat din viața publică, preferând discreția mediului academic în locul celebrității. A rămas însă un simbol al inteligenței satirice și al umorului muzical cu miză socială.