Toate detaliile la care trebuie să fii atent când îți cumperi locuință. ”Pot exista vicii ascunse”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.03.2023 - 16:44
Mare atenția la achiziția locuinței Foto: Pixabay.com

Atunci când cumperi o locuință, fie că vorbim despre apartament sau casă pe pământ trebuie să ai în vedere câteva detalii importante. Acestea fac diferența dintre o afacere bună și o țeapă

SHARE

Când cumperi o locuință, câteva detalii trebuie reținute în mod special. Acestea fac diferența între o afacere bună și o decizie proastă, indiferent dacă vorbim de achiziția unui apartament într-un bloc turn sau o casă pe pământ.

Românii care vor să își asigure ”un acoperiș deaspura capului” sau fac o investiție pentru un profit pe termen lung, încearcă să afle ce anume le poate aduce beneficii într-o astfel de tranzacție.

Detaliile la care trebuie să fii atent când îți cumperi locuință

Astfel, unii se interesează pe rețelele de socializare despre ce documente este nevoie, ce documente să ceară de la proprietar sau dezvoltator, care este prețul zonei și multe altele. 

Pe un grup de pe Facebook ce susține că oferă sfaturi de la avocați, o utilizatoare întreabă:

”La ce trebuie sa fiu atentă atunci cind cumpar un apartament? Am vizitat apartamentul, ne place, este la parter, are 2 camere, 51 mp în București- Rotar 2 Park, este la aproape 1 km de stația de metrou Preciziei. 

Citește și: FOTO Cum arată casele de 10.000€ pe care românii le cumpără în Ungaria. Localitățile unde să te muți

Urmează să ne vedem cu un notar.

Nu nu am cumpărat niciodată și nu prea ştiu paşii. Blocul este finalizat in 2021 si proprietara zice că s-ar muta la țară de asta vinde”, a spus femeia.

Ea a mai precizat că proprietara a cerut 73.000€ dar speră să mai lase din preț mai ales că în urmă cu 2 ani, prețul era undeva la 55.000 €.

”Eu n-aş cumpăra un apartament situat la parter. Se aude mai puternic zgomotul de afară, se simt anumite mirosuri mai pregnant, există riscul unei spargeri de locuință, rozătoarele pot ajunge mai uşor în locuință etc.

Dacă vreți să-l cumpărați verificați ca suprafața din acte să existe şi în realitate, verificați dacă n-a fost expus unor incendii sau inundații, dacă apa este cu adevărat potabilă, verificați instalațiile, ce fel de

 vecini veți avea, dacă este sau nu izolat, verificați dacă imobilul nu este în litigiu ori grevat cu sarcini, verificați autorizația de construcție, cadastrul, etc.

Citește și: Cât te costă să produci curent pentru o cabană sau o casă la țară folosind doar panouri fotovoltaice

Deci, fiți vigilenți pot exista vicii ascunse”, a răspuns un utilizator al acestui grup.

Un alt membru al grupului a mai adăugat câteva detalii de care ar fi bine să se țină seama atunci când cumpără un astfel de apartament.

”Într-adevăr, parterul e destul de problematic. Eu m- interesa, foarte atent, și ce e cu construcția în sine.

La cum se respectă acum normele de construcție, Dumnezeu știe cât e de sigur acel imobil, din acest punct de vedere.

Citește și: Piața imobiliară a explodat la Iași: Apartamente mai scumpe cu mii de euro față de anul 2022

Pe la noi prin zonă se construiește pe repede înainte. Văd construcții cum se ridică și mir cum de stau în picioare, la ce stâlpi subțiri au și ce pereți.

Văzând ce s-a întâmplat acum în Turcia, cu atât mai mult fi interesata de acest aspect.

Desigur, pot exista multe motive pentru care se vândă, însă e abia cumpărat imobilul, parcă și asta mi-ar da de gândit, chit cei ce vând zic se mută la țară.

nu fie ceva vicii ascunse la construcție, de care nu se spune, ca să poată vinde...”, aprecizat acesta. 

Ce țeapă ai putea lua dacă nu ești atent când cumperi un aparatment într-un bloc nou

Printre cei care dau sfaturi, un utilizator al grupului atrage atenția că dacă sunt vicii ascunse, cei care vor răspunde sunt cei care au eliberat documentația. Deci trebuie verificat dacă ceea ce scrie în acte este valabil.

Citește și: VIDEO Cartier rezidențial de lux, cu 250 de apartamente, s-a prăbușit. Arhitectul, imediat arestat

Apoi trebuie văzut dacă suprafața utilă declarată în acte este fix cea reală pentru că, 

”de cele mai multe ori puteți avea surprinderea că atunci când s-a făcut releveul locuinței să fi fost făcut "la mișto", adică cu suprafețe aproximate în plus, neincluzand stâlpii de rezistență sau alte nișe. Și ulterior să vă treziți că nu vă încape în spațiul respectiv nici măcar minimul necesar pentru locuire..”, a spus un alt utilizator.

Un arhitect a explicat clar ce trebuie avut în vedere în cazul achiziției unui apartament într-un bloc nou.
”Pe lângă partea juridică, este recomabdat să verificați partea tehnică.
 
Să existe cartea imobilului, autorizație de construcție și recepția finală; să aibă cadastru și dacă există, apartamentul să aibă în autorizație aceeași conformare ca în cadastru; este important să aibă carte
 
tehnică blocul ca să știți pe unde trec instalațiile, mai ales la parter, să știți din ce e făcut blocul, care sunt pereții care nu pot fi demolați, dacă au făcut hidroizolare, etc.

Eu sunt arhitect și cu asta mă ocup. De asta vă sfătuiesc să cereți aceste informații înainte de a achiziționa orice apartament, mai ales în blocuri noi”, a spus acesta.
 
 
Iar un alt utilizator sugerează că cel mai bine este ca pe toată perioada tranzacției să ceară serviciile unui avocat care știe foarte bine legislația și îl poate feri pe cumpărător de probleme ulterioare.

La ce să fii atent dacă îți cumperi casă la țară

Unii vor să se mute de la oraș în mediul rural. Fie că simt nevoia să fie mai aproape de rude sau doar pentru că se simt sufocați de aglomerația urbană, mulți aleg să își achiziționeaze o casă deja construită. 

Și pentru că prețul este un criteriu important atunci când iau o decizie în acest sens, casele vechi sunt printre cele mai căutate. 

Cu toate acestea, în funcție de câți ani vrea noul proprietar să locuiască în ea, trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri. 

Pe un alt grup de socializare, destinat celor care se mută de la oraș la sat, cineva întreabă la ce să fie atent dacă își cumpără o casă veche.

”Am găsit să cumpăr pentru părinți o casă bătrânească din lut. La ce trebuie să mă uit atunci când merg să o vizionez pentru a fi sigură pe ea?”

”Temelia și acoperișul sunt cele mai importante. Acoperișul îl poți vedea, analiza, fundația mai greu doar de te lasă proprietarul să îi sapi sub un perete... la acoperiș te urici în pod.

  • vezi ce are pe podeaua podului, să fie măcar lut (dacă nu altceva izolant) adică să nu ai scândurile din tavan direct
  • să nu ai crăpături în acoperiș pe unde se poate prelinge apa
  • te uiți la coșul de fum (tot în pod) să nu aibă dâre pe el- acestea sunt semne că se prelinge apa (sunt reparabile dar e bine să știi de la început de ele)
  • dacă casa nu prezintă urme grave de deteriorare:
    - pereți exteriori cu tencuiala exagerat de măcinată
    - pereți interiori umezi la bază înseamnă că trage umezeala de jos (să nu confuzi umezeala cu murdărie)
    - pereți umezi sus înseamnă probleme la acoperiș
    - crăpături de bagi mâna prin ele (crăpături îs normale la o casă din lut din zeci de motive, imp e să nu vezi prin ele)
    - în inteori vezi dacă există umflături ale pereților (în general o tencuială umflată poate indica anumite probleme: ori umezeală ori tencuit prost - de unde vine și proverbul "văruit pe nelipit"...)
  •  bocănește în pereți vezi de suna a plin sau a gol (pe ici pe colo la un perete de lut e normal să mai sune a gol, dar să nu fie tot peretele așa)
  •  dacă nu e nimic grav, un alt aspect important este: să ai lut în zonă. orice reparație vei face la pereți (că e crăpat, că e umed, că ai dat jos tencuiala cu tot cu o bucată de perete etc) vei avea nevoie de lut (întrebi localnicii). un perete de lut nu îl poți repara cu nimic altceva decât tot cu lut...”, a arătat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te