Tinerii români care au împlinit 16 ani pot călători în lume fără să fie însoțiți. Cu o condiție

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.08.2023 - 10:40
Tinerii români care au împlinit 16 ani pot călători în lume fără să fie însoțiți. Cu o condiție! - Foto: pexels.com/Oleksandr P
Tinerii români care au împlinit 16 ani pot călători în lume fără să fie însoțiți. Cu o condiție! - Foto: pexels.com/Oleksandr P

Veste bună pentru copiii pe care părinții îi lasă să descopere lumea. Tinerii români care au împlinit 16 ani pot călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult, potrivit unei noi legi care a intrat în vigoare pe 20 august 2023.

SHARE

Legea 247/2023, intrată în vigoare pe 20 august 2023, spune că cetăţenii români minori, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot călători în străinătate neînsoţiţi. Singura condiție este să aibă acordul scris al părinţilor ori al reprezentanţilor legali. 

Până acum, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilea că cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți de un adult, chiar dacă aveau acordul părinților ori al reprezentanților legali.

„Prin excepție (...), cetățenii români minori, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Citește și: Impozit de 500% pentru cei care nu repara fațadele blocurilor. Ce măsuri iau autoritățile locale

Tinerii români care au împlinit 16 ani pot călători în lume fără să fie însoțiți. Au nevoie de un acord făcut la notariat

Din 20 august 2023, polițiștii de frontieră permit ieşirea din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărţi de identitate și în baza unei declaraţii notariale a ambilor părinţi sau a unuia dintre părinți. 

„Prin excepție (...), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, potrivit noii legi.

Citește și: De ce să nu porți pantaloni scurți sau fustă scurtă când mergi cu avionul. Puțini știu acest lucru

Această schimbare aliniază legislația națională cu cea întâlnită în multe state europene și permite copiiilor care au împlinit 16 ani, în special celor ce studiază în străinătate sau care au părinți acolo, să călătorească mai ușor peste granițele României.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te