Tibi Uşeriu a terminat ultramaratonul arctic din Canada. „Am venit acasă supărat pe mine, pe lume”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2020 - 23:06
Tibi Ușeriu, la una dintre competițiile la care a participat. FOTO: Facebook / Tibi Ușeriu

Tibi Uşeriu a terminat Yukon Arctic Ultra, ultramaratonul de aproximativ 500 de kilometri din nordul Canadei, care se desfășoară în condiții meteo extreme.

SHARE

Tibi Ușeriu și elvețianul Fabian Imfeld sunt singurii concurenți care au ajuns la linia de finiș, din cei 23 de participanți înscriși în competiție, ceilalți abandonând de-a lungul cursei. Ușeriu a terminat ultramaratonul joi, în jurul orei 21.00, ora României. 

Astăzi, în ultima zi a concursului, în competiție au mai rămas doar românul Tiberi Ușeriu și Fabian Imfeld, elvețianul obținând un avans important încă din a doua zi a cursei.

După finalizarea cursei, Tibi Ușeriu a scris, joi seară, pe pagina sa de Facebook: "Dragilor, am ajuns la capăt, deși drumul ăsta părea la un moment dat fără capăt. Vă mulțumesc enorm pentru susținerea voastră. Fără gândurile voastre bune, jur că m-aș fi pierdut pe drum. Mulțumesc Tășuleasa și mulțumesc Via Transilvanica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegație, ca ambasador.

La ora asta, gândurile mele sunt puține și simple. Zic asa: Uneori, pare greu să te întorci și doar pentru că ai uitat undeva becul aprins. Să te întorci acolo unde ai suferit o traumă, e un pic și mai greu. Pozele astea două puse în paralel, spun povestea acestei aventuri. Sunt fericit că am îndreptat lucrurile.

Trag scurt o concluzie de încheiere, înainte de a mă prăbuși într-un somn adânc: Să nu uităm că visurile noastre, ale fiecăruia, fie ele mici sau mari, chiar contează. Fără idealuri, mă tem că am dispărea. Așadar, să nu renunțăm la ele orice ar fi. Vă mulțumesc, ne vedem acasă!
Multumesc Aliat Targu Mures!" 

În momentul în care Imfeld a terminat cursa, Ușeriu mai avea de parcus aproximativ 15 kilometri până la linia de finiș. În această săptămână de concurs, desfășurată în condiții extreme de temperatură, de sub -20 de grade Celsius, Tibi Ușeriu s-a confruntat și cu puternice dureri de stomac, însă nu a abandonat competiția. Despre durerile pe care le-a suportat, Tibi a discutat la telefon cu o dură de-a lui, mesajul fiind postat pe pagina de Facebook Tășuleasa Social.  

Reușita sa este cu atât mai importantă cu cât, anul trecut, tot la ultramaratonul Yukon Arctic Ultra, Ușeriu a fost nevoit să abandoneze competiția, din cauza unor degerături puternice suferite la degetele de la picioare. În urma complicațiilor medicale de anul trecut, Tibi Ușeriu a fost aproape să își piardă degetele degerate, însă s-a recuperat de-a lungul ultimelor luni.  

Când a plecat, anul acesta, la competiția din Canada, Tibi Ușeriu a scris pe pagina sa de Facebook: „Un lucru îmi stă în gât ca un os de peşte şi anume „Lucrul început şi nedus la capăt”. Uneori în acest „nedus la capăt” apare fiindcă eşecul şi-a vârât coada în poveste. Ca mine, la Yukon Arctic de anul trecut când am îngheţat, fără măcar să-mi dau seama. Drept urmare, am fost scos automat din cursa pe care îmi propusesem să o duc la capăt. Şi am fost trimis la spital”. 

„M-am simţit cam ridicol, recunosc. Am venit acasă cu coada între picioare. Supărat pe mine, pe lume. Mi-a trecut, dar n-am uitat. Ce e de fapt un eşec? Un profesor dur, care adoră să-ţi dea lecţii usturătoare, pe care le ţii minte toată viaţa. Un eşec nu e un capăt de drum. E parte dintr-un proces de învăţare. Dacă eşecul te încurcă în drumul tău spre glorie, poate că e timpul să înveţi ceva, să te smereşti mai mult. Mereu îmi repet asta când o dau de gard.

Am venit aici la Yukon Arctic din nou. Sunt aproape de start, dar cu gândul la finiş. Va fi greu. Plec însă cu speranţa să duc la bun sfârşit ce am început. Am în minte o listă lungă de oameni dragi, susţinători, suporteri. Am în minte Via Transilvanica, poate cel mai frumos proiect în derulare în care suntem implicaţi noi toţi, cei de la Tăşuleasa”, a mai scris Tibi Ușeriu pe Facebook, înainte de a începe competiția din Canada.    

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te