The Lancet. Țările europene să doteze ACUM unitățile de terapie intensivă pentru Covid 19

DE Adina Mutăr | 16.03.2020 - 17:10

Răspândirea SARS-CoV-2 a afectat peste o sută de țări în câteva săptămâni. O analiză a prestigiosului jurnal medical The Lancet recomadă câteva măsuri ce trebuie luate imediat pentru asigurarea unor servicii de sănătate adecvate situației.

SHARE

Un răspuns global pentru pregătirea sistemelor de sănătate la nivel mondial este imperativă, scrie The Lancet.

„Analiza noastră ar putea ajuta liderii politici și autoritățile din domeniul sănătății să decidă alocarea de suficiente resurse, inclusiv personal, paturi și facilități de terapie intensivă, pentru a gestiona situația în următoarele zile și săptămâni.”

Italia, studiu de caz, fiind centrul epidemiei cu coronavirus în Europa. Duminică, Italia a raportat 368 de decese noi, având două focare de coronavirus, în timp ce numărul de decese a atins 1.809, iar numărul de cazuri pozitive la Covid 19 a crescut la 24.747 de la 21.157, conform Autorității de protecție civilă a țării.

Potrivit The Lancet, dintre pacienții care au decedat, 42, 2% aveau vârsta cuprinsă între 80 și 89 de ani, 32, 4% aveau între 70-79 ani, 8, 4% aveau între 60-69 ani, iar 2,8% aveau 50-59 ani. Cei cu vârsta peste 90 de ani au constituit 14, 1%. Vârsta medie arată o cotă mai ridicată pentru femei - 83, 4 ani - față de 79, 9 ani pentru bărbați.

Vârsta înaintată, coroborată cu alte afecțiuni existente înainte de îmbolnăvirea de Covid 19, este cauza principală a deceselor în această categorie de vârstă. Însă mai există o cauză, cu care se confruntă și alte țări europene și nu numai, anume lipsa facilităților de terapie intensivă necesare în faza acută a bolii.

Cea mai dificilă predicție este numărul maxim de pacienți infectați în Italia și, cel mai important, numărul maxim de pacienți care vor necesita internarea în unități de terapie intensivă. Această predicție este de o importanță crucială pentru a planifica noi facilități în spitalele italiene și pentru a calcula perioada în care acestea trebuie să fie disponibile.

Pe baza faptului că regiunea Hubei din China are o populație puțin mai mică decât Italia (aproximativ 50 de milioane în Hubei și 60 de milioane în Italia), se presupune că tendința pentru numărul maxim de pacienți infectați activ ar fi similară în cele două teritorii, în condițiile în care măsurile extraordinare impuse în interiorul și în afara orașului Wuhan este puțin probabil să fie reproduse în altă parte. Și nici nu se poate lua în calcul că se vor putea ridica două unități medicale în zece zile, cum s-a întâmplat în Hubei, și care, oricum, au fost copleșite.

„Având în vedere că până în prezent, procentul de pacienți care necesită tratament intensiv este aproape de 10% pentru pacienții infectați activ, cel puțin în Lombardia, putem presupune că vom avea nevoie de aproximativ 4000 de paturi în unitățile de terapie intensivă în cea mai gravă perioadă de infecție, care este de așteptat să apară în aproximativ 4 săptămâni începând cu 11 martie. Acest lucru este dificil pentru Italia, deoarece există în prezent puțin peste 5200 de paturi de terapie intensivă. Trebuie neapărat să crească acest număr pentru a răspunde în siguranță nevoilor viitoare urgente. Conform prevederilor noastre, sunt doar câteva săptămâni pentru a atinge acest obiectiv în ceea ce privește procurarea de personal, echipamente tehnice și materiale. Aceste considerente s-ar putea aplica și în alte țări europene care ar putea avea un număr similar de pacienți infectați și nevoi similare cu privire la internarea la terapie intensivă”, scrie The Lancet.

Tratamentul pacienților bolnavi critic include ventilație mecanică. Dacă tendința exponențială continuă pentru următoarele zile, peste 2500 de paturi de spital vor fi ocupate de pacienți în terapie intensivă în numai o săptămână.

Guvernul se pregătește să adopte o legislație care să permită angajarea a încă 20 000 de medici și asistente și să achiziționeze încă 5.000 de ventilatoare.

Conform modelului matematic întocmit de The Lancet, aceste măsuri trebuie implementate urgent, în câteva zile.

În caz contrar, un număr substanțial de decese inutile vor deveni inevitabile. Medicii din terapie intensivă s-au confruntat deja cu necesitatea de a decide care pacienți au mai multe șanse de supraviețuire pentru a beneficia de ventilatoare, iar acest lucru este traumatizant pentru doctori și imoral pentru pacienții care trebuie să beneficieze de tratament egal.

Sperăm că liderii politici și autoritățile medicale se vor mobiliza cât mai repede pentru a se asigura că există suficiente resurse, inclusiv personal, paturi de spital și facilități de terapie intensivă, pentru ceea ce se va întâmpla în următoarele zile. și săptămâni.


Cea mai eficientă de a conține acest focar viral în țările europene rămâne evitarea contactului direct la nivel individual și suspendarea întâlnirilor cu caracter social în fiecare țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te