The Guardian: Pisicile se pot infecta reciproc cu coronavirus, arată un studiu făcut în China

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.04.2020 - 16:11

Un studiu al cercetătorilor chinezi, publicat zilele trecute, arată că noul coronavirus, care provoacă boala COVID-19, poate fi transmis între pisici, scrie publicația britanică The Guardian.

SHARE

Echipa de la Institutul de Cercetare Veterinară Harbin din China a descoperit că pisicile sunt foarte sensibile la Covid-19 și par să poată transmite virusul prin picături respiratorii altor pisici. Cât privește alte animale, aceleași teste făcute de cercetătorii chinezi arată că este puțin probabil ca găinile, câinii, rațele, porcii să poată fi infectați cu noul coronavirus, scrie The Guardian.  

Descoperirile recente ale chinezilor vin după unele rapoarte referitoare la o pisică aparținând unei persoane din Belgia infectată cu Covid-19. La aproximativ o săptămână după ce proprietarul pisicii a început să prezinte simptomele bolii, pisica a dezvoltat, de asemenea, dificultăți de respirație, diaree și vărsături, iar testele ulterioare efectuate de către veterinari la Universitatea din Liege au arătat că animalul era infectat cu noul coronavirus.  

Experimentele de laborator efectuate de echipa chineză au implicat un număr mic de animale cărora li s-a administrat o doză mare de virus și nu există dovezi directe că pisicile ar putea de asemenea să infecteze oamenii. Cu toate acestea, echipa de cerectători care a prezentat lucrarea a declarat că descoperirile lor au oferit informații importante despre modul în care gestionarea animalelor ar putea avea un rol în controlul pandemiei, mai arată The Guardian.

În studiul prezentat miercuri de echipa de cercetători chinezi se arată că a fost administrat virusul unui număr de cinci pisici. Trei dintre animale au fost plasate în cuști lângă pisici cărora nu li s-a administrat virusul, iar una dintre pisicile expuse a fost infectată, ceea ce sugerează că transmiterea a avut loc prin picături respiratorii. Descoperirile au fost apoi replicate într-un al doilea grup de pisici.

Experții au spus că rezultatele sunt credibile, dar că nu au indicii, până în prrzent, că pisicile sunt un vector important în răspândirea bolii între oameni. Eric Fèvre, profesor la Catedra de boli infecțioase veterinare la Universitatea din Liverpool, a declarat:

„Oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție obișnuite de spălare a mâinilor atunci când îngrijesc animalele de companie și să evite contactul excesiv cu acestea, în special dacă stăpânul animalului este bolnav de Covid-19. Este important să adăugăm că acest lucru nu spune nimic despre modul în care virusul transmis de către o pisică poate fi sau nu infecțios pentru oameni”.  

Prof. Jonathan Ball, virolog la Universitatea din Nottingham, a declarat, confrom The Guardian: „Transmiterea de la om la om este în mod clar principalul motor, așa că nu este nevoie să vă panicați în privința pisicilor, că acestea ar fi o sursă importantă de transmitere a virusului. Evident, dacă credeți că aveți Covid-19 și aveți în casă o pisică, atunci ar fi bine să vă limitați interacțiunile strânse cu animalul de companie, până când vă veți simți mai bine”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te