Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Creţu, estimează că anul viitor vor fi reabilitaţi cel puţin 50 de kilometri de reţea primară de termoficare în Bucureşti, în contextul în care Primăria Capitalei a semnat în noiembrie contracte pentru modernizarea a 210 kilometri, cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM).
Citește și: Pensiile vor întârzia luna viitoare: Poșta Română a anunțat când vor fi livrate
"Se lucrează în acest moment la proiectarea celor 200 de kilometri pe fonduri europene, care vor începe din primăvară, odată cu finalizarea sezonului de încălzire. (...) În acest an, au fost reabilitaţi aproximativ 26 de kilometri de reţea primară. Anul viitor este nevoie de mult mai mult pentru a putea finaliza acest proiect pe fonduri europene. (...) Din punctul meu de vedere, ar trebui să se facă 50 de kilometri, cel puţin (în 2023 - n.r.). (...) Au fost sincope în primăvară din punct de vedere al aprovizionării cu materiale, odată cu începerea războiului. În acest moment, nu. În acest moment, lucrurile funcţionează normal, avem materiale", a precizat Claudiu Creţu, pentru AGERPRES.
El a menţionat că achitarea de către municipalitate a datoriei de 500 de milioane de lei către Termoenergetica reprezintă "o gură de oxigen necesară" pentru a trece cu bine în anul 2023, dar şi un prim pas în vederea accesării Fondului de modernizare.
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat că PMB a plătit joi datoria de 500 de milioane de lei către Termoenergetica, după accesarea unui credit bancar.
Citește și: Putin vrea o colaborare militară mai strânsă cu China și invocă presiunile occidentale: „Ne apărăm”
"Aceşti 500 de milioane sunt o gură de oxigen necesară pentru a putea trece cu bine în anul 2023. Sperăm ca în anul 2023 să putem intra în normalitate financiară. Totodată, în cursul anului 2023, vom accelera procesul de reparaţii, de modernizare a conductelor, astfel încât să diminuăm pierderile, să nu mai fie atât de multe probleme cu agentul termic, cu lipsa căldurii şi a apei calde. (...) Pentru ca ELCEN să poată accesa Fondul de modernizare, este important să iasă din insolvenţă. Totodată, pentru noi, Termoenergetica, este important să nu avem datorii. Aceşti 500 de milioane sunt un prim pas către atingerea acestui deziderat. Mai sunt sume de plată şi sperăm în cursul anului viitor să putem ajunge la zi cu aceste sume", a explicat Creţu.
Potrivit acestuia, avariile se produc din cauza faptului că ţevile sunt vechi, iar modernizarea reţelei va dura câţiva ani.
"În acest moment suntem la un procent foarte bun, suntem la 99%. Zilele trecute au mai fost câteva avarii pe care le-am remediat. Avarii vor mai fi, pentru că până nu ajungem să terminăm mare parte din conducte, fiind ţevile vechi, există acest risc ca ele să se spargă şi să creeze probleme. Ce putem face noi este să ne mobilizăm şi să reparăm în timpul cel mai scurt, astfel încât lipsa agentului termic să nu dureze foarte mult. (...) Este nevoie de răbdare, pentru că modernizarea acestui sistem va lua câţiva ani, nu se poate face de pe o zi pe alta", a precizat directorul Termoenergetica.