Teoretic, Poliția stă bine la negociatori: 222 de polițiști au cursuri pentru situații de criză

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.03.2021 - 14:47
Criminalul de la Onești a ieșit cu victimele sale pe balcon. Polițiștii au râs

222 de polițiști au urmat cursurile de „Negociator în situații de criză de ordine publică”, organizate de Poliția Română. 20 s-au specializat și în străinătate. Intervenția de la Onești a demonstrat că aceste cifre dau bine doar pe hârtie.

SHARE

Doi oameni au fost uciși într-un apartament din Onești de un bărbat de 68 de ani, care-i luase ostatici, după ce negociatorul sosit la fața locului a eșuat în a-l calma pe atacator. 

Ancheta începută ulterior atacului a scos la iveală că polițiștii au acționat neglijent și au tratat cazul cu superficialitate sau chiar au râs de reacțiile agresive ale celui care urma să comită o dublă crimă. 

„Poliţiştii care au intervenit nu au documentat profilul autorului cu privire la existenţa antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia şi nici referitor la ameninţările transmise anterior comiterii faptelor”, a declarat împuternicitul adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, Florentin Brăcea

Citește și: Dublul asasinat de la Onești: Polițiștii au intervenit la bășcălie. Aveau cheile, dar au spart ușa

Poliţia Bacău l-a desemnat pe agentul-şef adjunct Marius-Ştefănuţ Moraru să negocieze cu agresorul din Onești. Negocierea a durat trei ore şi a eşuat. Ostatecii au fost uciși.

„Sunt negociator şi operator tactic în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale al Poliţiei din 2017. Am urmat cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina. De asemenea, am absolvit o facultate de drept şi un master în domeniul managementului”, a declarat Marius Moraru, într-o conferință de presă.

Citește și:  VIDEO Filmul crimelor de la Onești, relatat de Poliție: Ucigașul a sunat de trei ori la 112

Nici una dintre şcolile enumerate nu te califică automat drept negociator în Poliţie sau ca operator tactic în cadrul trupelor speciale.

În martie 2019, Moraru a picat cu nota 4,60 un concurs organizat de IPJ Bacău, pentru ocuparea a patru posturi de ofiţer de poliţie, la Centrul Teritorial de Examinări IT – Serviciul Criminalistic, a scris Libertatea

Citește și: Psiholog: Agresorul din Onești nu voia să ucidă, dorea expunere în media. Unde a greșit Poliția

Negociator în situații de criză

Newsweek România a cerut Poliției Române, a doua zi după crima de la Onești, să spună public câți negociatori sunt angajați în structurile sale și ce studii de specialitate au. 

Două săptămâni mai târziu, biroul de comunicare al Inspectoratului General al Poliției Române, ne-a comunicat că la fiecare structură județeană și în Bucureștiu își desfășoară activitatea polițiști cu atribuții în domeniul negocierii în situații de criză.

„Selecția acestora s-a realizat din rândul polițiștilor din cadrul structurilor operative, cu preponderenţă de la structurile de acțiuni speciale care au demonstrat abilități de comunicare și stăpânire de sine pe durata desfășurării misiunilor.

Formarea lor profesională s-a realizat prin programe formative în domeniul negocierii, denumite „Negociator în situații de criză de ordine publică”, organizate la Institutul de Studii pentru Ordine Publică, în perioada 2016-2018.

Competențele dobândite ca urmare a parcurgerii acestor cursuri de specializare au vizat identificarea factorilor de risc în vederea evaluării situației de criză și aplicarea metodelor și tehnicilor de negociere specifice situațiilor de criză în domeniul ordinii publice”, menționează răspunsul acordat Newsweek România.

Programele de specializare au fost absolvite de 222 de polițiști.

Citește și: Procurorii nu reușesc să explice cum a putut criminalul de la Onești să-și lege victimele

„De asemenea, în perioada 2017-2020, 20 de polițiști din cadrul structurii de acțiuni speciale de la nivelul aparatului central al I.G.P.R. au absolvit programe de formare profesională în domeniul negocierii în străinătate organizate de Academia Internațională de Poliție (ILEA) și European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL).

Menționăm că, încă din etapa formării profesionale inițiale, la cele două școli de agenți de poliție din subordinea Poliției Române sunt predate teme referitoare la eficientizarea comunicării în context profesional şi abordarea şi soluţionarea conflictelor prin comunicare, cu accent pe rezolvarea unor situații conflictuale prin mediere și negociere”, a precizat Inspectoratul General al Poliției Române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te