Teodosie: Statul nu este ateu, nu e laic. Credincioșii sunt discriminați. Nu vă luptați cu cultele

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.11.2020 - 10:35
Teodosie / Digi24

După ce l-a acuzat pe premieul Orban că supune credincioșii și clerul la abuzuri, Teodosie îl acuză de discriminare pe primarul orașului Constanța.

SHARE

Teodosie a anunțat că va organiza pelerinajul la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei”, deși autoritățile au arătat că acest lucru nu este posibil în pandemie. Distanțarea și normele de igienă nu ar putea fi respectate.

Arhiepiscopul l-a atacat pe premierul Orban într-o scrisoare. Detalii AICI.

Următoarea „victimă” a lui Teodosie a fost primarul orașului Constanța, imediat după ce Vergil Chițac a cerut un dialog.

„ Eu am avut o discuție pe tema asta cu Înalt Prea Sfinția Sa și mi-a argumentat că așa cum omul are nevoie de hrană fizică, așa are nevoie și de hrană spirituală. Și că e o parte a drepturilor fundamentale, dreptul la credință. Pe mine, pe de altă parte, toată viața m-a guvernat știința.

Eu cred că regulile trebuie respectate în cazul ăsta. Voi avea o discuție foarte serioasă cu IPS Teodosie, fiindcă nu putem să expunem lumea”, a spus primarul Constanței miercuri seară, la B1 TV,
 

Arhiepiscopia Tomisului a făcut ieri o serie de precizări:

„Referitor la declarația domnului primar Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

Domnule primar,

Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.

A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.

Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.

Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.

Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc.

Așa ar fi democratic”.

Citește și: Teodosie nu poate justifica 110.000 euro

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.