STUDIU Epidemia cu noul coronavirus din China poate afecta 5 milioane de companii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.02.2020 - 11:51

Epidemia provocată de noul coronavirus şi blocarea unei regiuni uriaşe din China ar putea afecta peste 5 milioane de companii la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Dun&Bradstreet, relatează CNBC, citat de News.ro.

SHARE

Firma a analizat provinciile din China cele mai afectate de virus şi a constatat că sunt conectate puternic la reţeaua de afaceri globală. În regiunile cu cel puţin 100 de cazuri confirmate la data de 5 februarie se află peste 90% din toate companiile active din China, potrivit raportului, iar circa 49.000 de companii din aceste regiuni sunt divizii şi filiale ale unor companii străine.

Aproape jumătate (49%) dintre companiile cu filiale în regiunile afectate au sediul central în Hong Kong, în timp ce companiile americane reprezintă 19%, cele japoneze 12%, iar cele germane 5%. Potrivit datelor oficiale publicate luni de autorităţile din China, în ţară erau confirmate peste 70.000 de cazuri, care au provocat moartea a 1.770 de persoane.

Cercetătorii firmei Dun & Bradstreet au descoperit că cel puţin 51.000 de companii din lume, dintre care 163 sunt incluse în topul Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul întâi în regiunile afectate, în timp ce cel puţin 5 milioane, dintre care 938 în Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul al doilea. Impactul asupra afacerilor din China şi din restul lumii determină deja revizuirea în scădere a estimărilor referitoare la reşterea economică din acest an.

Într-o cercetare publicată luni, agenţia de rating Moody’s a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale cu două zecimi de punct procentual. Agenţia anticipează că economiile din G20 vor consemna un avans economic de 2,4% în 2020, în timp ce creşterea economiei chineze va încetini la 5,2%. Această estimare porneşte de la presupunerea că răspândirea virusului va fi ţinută sub control în primul trimestru, iar activităţile economice vor reveni la normal în trimestrul al doilea.

Însă, dacă ritmul îmbolnăvirilor nu va scădea, iar bilanţul deceselor va continua să crească, impactul economic va fi mult mai grav. Raportul realizat de Dun&Bradstreet arată că cele mai mari cinci sectoare economice, care reunesc peste 80% din afacerile din privinciile afectate de epidemie, sunt serviciile, comerţul en-gros, industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi serviciile financiare.

Provinciile afectate de epidemie Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Beijing şi Shandong reunesc 50% din forţa totală de muncă şi 48% din volumul total al vânzărilor din economia chineză. Studiul mai arată că economia chineză reprezintă circa 20% din PIB-ul global, iar analiştii estimează că dacă epidemia va continua şi dincolo de vară, ”efectul de cascadă” ar putea încetini cu circa un punct procentual creşterea economiei globale.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te