STUDIU Coronavirusul rezistă cinci săptămni în organism. Când pot fi externați pacienții vindecați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.03.2020 - 09:31

Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supravieţui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni, conform unui studiu recent realizat d e cerectătorii chinezi.

SHARE

Coronavirusul poate trăi aproximativ 20 de zile în corpul unui bolnav infectat, tratat şi vindecat. Cel mai puțin, virusul supravieţuieşte opt zile, ţinând însă cont de starea de sănătate și de alte posibile afecțiuni ale bolnavului. În unele cazuri, mai arată cercetătorii chinezi, virusul a persistat până la 37 de zile în organismul uman, scrie Adevărul.

Cel puțin acesta este rezultatul celei mai ample cercetări făcute, până acum, de acești specialiși pe pacienţi infectaţi, spitalizaţi şi trataţi.

La acest studiu au lucrat 19 medici chinezi , care au analizat datele medicale provenite de la 191 de pacienţi din China (135 de la Spitalul Jinyintan şi 56 de la Spitalul Pulmonar Wuhan), inclusiv datele demografice, clinice, de tratament şi de laborator ale 137 de pacienţi care au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi.

Au mai fost analizate datele a 54 de pacienţi care au murit în spital până la finele lui ianuarie, din cauza infecţiei cu noul coronavirus. Mmedicii au descoperit că virusul a fost prezent, în medie, timp de 19 zile în corpurile pacienţilor cu boală severă, cum ar fi hipertensiune (cel mai mare factor de risc), diabet şi boală coronariană acută, aşadar bolnavii cronici nu ar trebui expuşi interacţiunii cu alte persoane, în contextul actualei pandemii.

Cu cât pacienţii sunt mai în vârstă, mai arată același studiu, cu atât creşte riscul de deces în cadrul spitalizării lor, aceştia fiind o altă categorie vulnerabilă, după bolnavii cronici.

Datele prezentate de cerectătorii chinezi mai arattă că, în corpul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi aflaţi în stare critică, virusul a fost prezent, în medie, 24 de zile, iar la cei care au fost ulterior declaraţi vindecaţi şi externaţi, virusul a fost prezent timp de circa 20 de zile. Concluzia, deci, este că aceştia sunt încă contagioși şi îi pot îmbolnăvi şi pe alţi oameni sănătoşi.

În rândul pacienţilor care au decedat, coronavirusul a fost detectabil în tractul respirator până la momentul decesului. Dintre cei internaţi, 32 de pacienţi au necesitat ventilaţie mecanică invazivă, dar care nu a dat rezultate, doar un pacient supravieţuind.

În plus, studiul arată că cele mai comune simptome la internarea în spital a pacienţilor infectaţi au fost febra, urmată de tuse cu mucus şi stare de oboseală. Scăderea numărului de limfocite (globule albe) a fost depistată la 40% dintre pacienţi, scrie Adevărul. Referitor la complicațiile care apar, acestea sunt legate de insuficienţă respiratorie, nfarct şi şoc septic.

Studiul mai arată că jumătate dintre cei decedaţi suferiseră şi o a doua infecţie, o pneumonie asociată ventilaţiei invazive, se mai precizează în studiu. Cercetătorii mai recomandă ca pacienţii internaţi şi declaraţi vindecaţi să fie externaţi doar după testarea negativă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te