Știrea despre vasluianca ce ar fi cea mai tânără bunică din lume, veche de zece ani

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 08.03.2021 - 11:35
Știrea că Rifca Stănescu e cea mai tânără bunică din lume, veche de 10 ani. Foto Daily News
O știre s-a viralizat în weekend, despre o femeie din Vaslui care ar fi devenit, la 23 de ani, cea mai tânără bunică din lume

O știre s-a viralizat în weekend, despre o femeie din Vaslui care ar fi devenit, la 23 de ani, cea mai tânără bunică din lume. Deși presa a prezentat „recordul” ca fiind de anul acesta, de fapt s-a întâmplat în urmă cu 10 ani. Problema mamelor copil e actuală, însă.

SHARE

Rifca Stănescu a devenit cea tânără bunică din lume, la doar 23 ani, iar această situație a făcut în 2011 înconjurul globului, fiind relatată de presa internațională.

Femeia, din județul Vaslui, a născut când avea doar 12 ani, iar fiica ei a devenit mamă chiar mai devreme, la doar 11 ani. 

Deși problema mamelor adolescente este încă una de actualitate în România, știrea despre Rifca Stănescu, distribuită de presă ca fiind de anul acesta, este veche, de fapt, de 10 ani. 

Articolul a apărut prima dată în 2011, în ziarul The Sun, și a fost preluat atunci doar de câteva site-uri din țară precum Știrile Pro TV și HotNews. Jurnaliști de la diferite publicații au continuat să preia articolul, publicându-l ca fiind actual și în 2012, și în 2016, și în 2018, scrie publicația vasluiană Vremea nouă

Zeci de mame de 14 ani lăsate în voia sorţii la Botoșani

Anul trecut 86 de minore din Botoșani au adus pe lume copii, iar peste 20 dintre acestea sunt deja la a doua sau chiar a treia sarcină.

Accesul la informaţie este astăzi extrem de simplu, însă, în ciuda acestui fapt, fenomenul mamelor minore este în continuare o realitate dramatică ce dă peste cap vieţile a zeci de familii în fiecare an.

Astfel, zeci de tinere dau naştere unor bebeluşi în fiecare an la Botoşani, dar şi în ţara, ceea ce duce România pe primul loc în Europa la acest capitol. Doar anul trecut 18 fete de 14 şi 15 ani au devenit mame. Cu alte cuvinte şi-au început viaţa sexuală la 12-13 ani poate.

Citește și: Zeci de mame de 14 ani lăsate în voia sorţii

Una din 6 adolescente cu un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de 18 ani

Peste 16.600 de adolescente au devenit mame, în 2019. Cele mai multe sarcini în adolescență sunt înregistrate la fetele cu cel mai scăzut nivel de educație, mai puțin de patru clase.

„Nivelul de educație este direct proporțional cu vârsta primei experiențe de cuplu și cu apariția unei sarcini în viața unei adolescentei. Un procent semnificativ de mame minore (31,7%, din datele noastre) nu finalizează ciclul de educație primar. 

Una din 6 adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani. Aceste cifre ilustrează amploarea problemei și necesitatea unei acțiuni educative care să se adreseze tuturor grupurilor de adolescenți, pe canalele de comunicare specifice și cu forme diferite de prezentare a mesajelor, adaptate nevoilor acestora”, a declarat Marina Oțelea, una dintre autoarele unui studiu privind sarcina în adolescență, făcut de Unicef și Asociația SAMAS, publicat vineri. 

În total, în 2019, 16.639 de adolescente au rămas însărcinate, cu 9 la sută mai puține decât în 2018.  4.290 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au făcut un avort. În 70 la sută dintre cazuri, vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei. 

La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini). 

Citește și: Una din 6 adolescente cu un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de 18 ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te