Dacă altădată litoralul românesc era sufocat de turiști în plin sezon, vara aceasta plajele sunt surprinzător de goale. În schimb, hotelurile din Bulgaria sunt ocupate pe jumătate de români care și-au mutat vacanțele peste graniță, atrași de servicii mai bune și condiții mai relaxante.
Hotelierii români au redus tarifele pentru a atrage turiști, dar măsura nu pare să fi dat rezultatele așteptate.
Stațiunile din România, în pragul colapsului. Litoralul bulgăresc plin de români. Care e motivul
O cameră la un hotel de trei stele din Mamaia costă acum 280 de lei, în timp ce în Eforie prețul este de 270 de lei. În Costinești sau Olimp, tarifele ajung la 500 de lei pe noapte, însă gradul de ocupare rămâne scăzut.
„Ca şi grad de ocupare, anul trecut am avut undeva cu 30% în plus. Am ajuns în full sezon să practicăm şi tarife de 300-350 lei pentru cazare cu mic dejun”, a declarat Mihaela Dudă, manager al unui hotel de trei stele din Mamaia, potrivit b1TV,
Și alți operatori din turism trag semnale de alarmă.
Citește și: Taxă de 100 de lei pentru cearșaf pe o plajă din Eforie Nord. Turiștii: „Să stea cu plajele goale”
„Este ceva mai slab ca anul trecut la numărul de turişti. Pentru luna august, cred că avem un grad de ocupare de 50-55%. Nicio şansă de crescut preţurile pentru că nu sunt turişti suficienţi”, a explicat Aurelian Marin, agent de turism.
Stațiunile preferate de români rămân Mamaia Nord, Năvodari, Eforie și Costinești, dar diferențele sunt vizibile între nordul și sudul litoralului.
Citește și: Românii își rezervă vacanțele pe litoral în regim last minute. Cât costă un sejur la mare în România
În timp ce în nord turiștii cheltuie mai mult pentru confort, în sud oamenii preferă varianta economică – cu prosopul pe plajă și cheltuieli minime.
Turiștii români au început să „emigreze” către litoralul bulgăresc
Pe fondul acestor diferențe, turiștii români au început să „emigreze” turistic către litoralul bulgăresc, unde condițiile de cazare și serviciile par să fi cântărit decisiv. Jumătate dintre camerele de hotel din Bulgaria sunt ocupate acum de români.
Plajă în Bulgaria - Foto: Profimedia images
Printre motivele nemulțumirii se numără taxa de parcare, plajele mărite care îngreunează accesul la apă, gropile periculoase din mare și nisipul de slabă calitate.
„Sunt mulţi factori care au dus la această scădere. În primul rând, taxa de parcare, după care plaja mărită, după care au apărut gropile în apă. Nisipul nu este unul de o calitate foarte bună”, a explicat Iolanda Nanu, manager al unui hotel de patru stele din Mamaia.
Pe lângă lipsurile administrative, și natura a contribuit la imaginea dezolantă.
Temperaturile apei au scăzut drastic, ajungând miercuri la doar 10 grade Celsius. Fenomenul se numește „upwelling” și apare atunci când vântul puternic împinge apa caldă spre larg, fiind înlocuită de apă rece din adâncuri.
Vestea bună este că, potrivit meteorologilor, în weekend temperatura apei va reveni la normal.