Stațiile de măsurare a calității aerului nu mai merg de un an într-un mare oraș din țară: Se rezolvă

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.07.2023 - 21:03
Poluare, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels
Poluare, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Ieşenii nu ştiu nici acum cât de poluat este aerul în oraşul în care locuiesc. Motivul: majoritatea staţiilor care monitorizează calitatea aerului în judeţul nostru, şase la număr, tot nu au fost reparate, deşi a trecut aproape un an.

SHARE

Asta în condiţiile în care reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi au spus mereu că sunt probleme tehnice temporare: „Se rezolvă ”. 

Stațiile de măsurare a calității aerului nu mai merg de un an într-un mare oraș din România

Din cele şase staţii, trei sunt în municipiul Iaşi, mai exact IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal Cantemir şi IS-3 Oancea Tătăraşi, însă doar IS-2 a funcţionat în ultimele luni, aşa că pe restul „se depune praful”. Celelalte staţii sunt în Aroneanu (IS-4), Tomeşti (IS-5) şi în Bosia Ungheni (IS-6), dar şi acestea merg cu întreruperi.

Astfel că rămâne întrebarea dacă datele colectate sunt relevante pentru ca autorităţile locale să poată lua măsuri concrete de remediere a poluării la nivelul Iaşului, unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, ori mai degrabă să fie forţate să facă ceva în acest sens. Aerul poluat omoară anual, indirect, mii de români, provocând boli precum cancer pulmonar, accident vascular cerebral şi infecţii respiratorii.

Din Raportul privind starea mediului în judeţul Iaşi - aferent lunii iunie 2023, întocmit de APM Iaşi - reiese că, luna trecută, doar staţia din Cantemir (IS-2) şi noua unitate mobilă (IS-M1), amplasată din iunie în Podu de Piatră (în locul „defectei” IS-1) au monitorizat calitatea aerului din municipiul nostru. A mai funcţionat şi staţia Bosia Ungheni (IS-6), însă este o staţie de fond rural.

„În luna iunie 2023, staţiile IS-1 Podu de Piatră şi IS-3 Oancea – Tătăraşi au fost închise din motive tehnice, iar în staţiile IS-4 Aroneanu şi IS-5 Tomeşti analizoarele au fost defecte. Începând cu data de 01.06.2023, autolaboratorul de monitorizare a calităţii aerului, IS-M1 Podu de Piatră, monitorizează calitatea aerului în zona aflată sub influenţa traficului rutier din intersecţia mare Podu de Piatră din municipiul Iaşi. (...) Staţia IS-4 Aroneanu a funcţionat în parametri normali până pe data de 10 iunie 2023. După această dată, achizitorul de date s-a defectat, fiind o problemă tehnică temporară”, se menţionează în Raportul APM Iaşi.

La staţia IS-6, luna trecută au fost depistate 11 depăşiri ale valorii limită zilnice de 50 μg/m3 pentru indicatorul particule în suspensie PM10, un poluant extrem de dăunător pentru sănătatea umană.

Aceste valori crescute au fost puse de APM Iaşi pe seama lucrărilor de modernizare a DJ 249 A, aflat în apropierea staţiei, şi alte surse locale corelate cu condiţiile meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în aer.

De altfel, în mod surprinzător, la nivelul judeţului Iaşi transportul are o contribuţie scăzută la totalul emisiilor de particule în suspensie PM10/PM2,5, dar un aport major la totalul emisiilor de NOx în judeţ, conform APM Iaşi.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te