Spitalul Militar va implementa aplicaţia Coronavirus COVID-19 România

DE Adelina Sahlean | 12.06.2020 - 13:31
Foto: Deutsche Well
Foto: Deutsche Well

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' va implementa aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel naţional.

SHARE

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, a finalizat, în data de 29 mai 2020, procesul de evaluare al propunerilor de proiecte din Planul Naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică 'Sănătate', Competiţia Soluţii 1 - 'Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate'. (...) Aplicaţia Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează şi centralizează datele cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2, la nivel naţional, proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", alături de partenerul său CERTSIGN SA, a reuşit să impresioneze comisia de selecţie prin: analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus; identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare şi potenţiali beneficiari/ utilizatori; identificarea problemelor; definirea obiectivelor măsurabile; gradul de noutate şi de complexitate; metodologia şi tehnicile care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele şi soluţiile software ce urmează a fi aplicate; aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului propus", reiese dintr-un comunicat al instituției, citat de Agerpres.

Astfel, aplicaţia Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuţiei spaţiale a tuturor cazurilor confirmate oficial şi o statistică ce arată evoluţia pe zile.

În plus, proiectul cuprinde informaţii legate de infrastructura spitalicească, densitatea populaţiei, dar şi detaliile relevante ale fiecărui caz în parte.

Principalii beneficiari ai aplicaţiei sunt membrii comunităţii epidemiologice din direcţiile de sănătate publică şi din spitale, experţi care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacţilor celor infectaţi cu COVID-19 şi, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice.

"În consecinţă, acest fapt generează operaţionalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare şi transmitere, în timp real, a informaţiilor relevante pentru fiecare cetăţean)", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Serviciile de Ambulanţă şi SMURD, Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgenţă, dar şi Consiliile Judeţene vor putea gestiona "judicios" atât paturile din spitale, cât şi resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituţional şi al autorităţilor publice locale şi centrale, decizii adaptate realităţii situaţiilor epidemice locale, regionale şi naţionale.

La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluţiilor propuse, prin sprijinul pe care îl oferă aplicaţia Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecţie şi, implicit, în bugetarea de activităţilor specifice contextului pandemic.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te