Luni, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a trimis o adresă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în care explică de ce spitalul modular de la Lețcani nu poate fi redeschis.
Astfel, potrivit acestui document relatat de presshub:
- schița electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou și nu există detalii despre rețeaua electrică internă a spitalului.
- schița electrică nu are niciun simbol specific acceptat în UE, nu are marca proiectantului, nu este semnată și asumată
- dese defecțiuni și disfuncționalități apărute la instalația de energie electrică – siguranțe care se decuplau în mod repetat, cabluri topite/arse, miros de cabluri arse, lămpi arse etc
- pe căile de evacuare pentru pacienți și personal medical erau uși glisante, fără să existe și uși pietonale obișnuite, pe balamale, existând riscul de a se bloca
- nu au putut fi identificate tipurile de stingătoare folosite, pe acestea existând precizări în limba turcă și nu era trecută nici cantitatea de pulbere.
În consecință, managerul spitalului, Florin Roșu, a cerut o expertiză tehnică pentru a vedea dacă clinica poate fi redeschisă.
Citește și: Jaf incredibil la spitalul anti-COVID din Lețcani (Iași): salonul de 88 mp avea doar 40 mp
Spitalul Lețcani a costat 13 milioane de euro și a fost închis în ianuarie pentru că sistemul de climatizare nu făcea față, iar pacienții și medicii stăteau în frig.
Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății arăta existența a nu mai puțin de 31 de deficiențe. Una dintre ele viza tocmai sistemul de evacuare a apelor pluviale. După ce în Iași a plouat fără încetare aproape 24 de ore, apa a pătruns pe sub uși.
Citește și: Telenovela spitalului modular anti-COVID de la Iași: acum este oxigen pentru ATI, dar nu sunt medici
La spitalul de la Lețcani există autorizație pentru 110 locuri, dintre care 40 la Terapie Intensivă. Nu au fost însă folosite niciodată mai mult de 18 paturi ATI.