Spitalul de la Lețcani: nici o șansă să fie redeschis curând. Instalația electrică, un mister

DE Valentin Mirică | Actualizat: 13.04.2021 - 13:30
Spitalul de la Lețcani: nici o șansă să fie redeschis curând Foto: Captură Digi 24

Spitalul de la Lețcani: nici o șansă să fie redeschis curând, deși în Iași este criză de paturi la ATI pentru bolnavii de covid și, recent, a fost aduc aici un TIR cu o instalație mobilă de terapie intensivă.

SHARE

Luni, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a trimis o adresă către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în care explică de ce spitalul modular de la Lețcani nu poate fi redeschis. 

Astfel, potrivit acestui document relatat de presshub:

- schița electrică prezentată este de la punctele de transformare până la intrările în tablou și nu există detalii despre rețeaua electrică internă a spitalului.

- schița electrică nu are niciun simbol specific acceptat în UE, nu are marca proiectantului, nu este semnată și asumată

- dese defecțiuni și disfuncționalități apărute la instalația de energie electrică – siguranțe care se decuplau în mod repetat, cabluri topite/arse, miros de cabluri arse, lămpi arse etc

- pe căile de evacuare pentru pacienți și personal medical erau uși glisante, fără să existe și uși pietonale obișnuite, pe balamale, existând riscul de a se bloca

- nu au putut fi identificate tipurile de stingătoare folosite, pe acestea existând precizări în limba turcă și nu era trecută nici cantitatea de pulbere.

În consecință, managerul spitalului, Florin Roșu, a cerut o expertiză tehnică pentru a vedea dacă clinica poate fi redeschisă. 

Citește și: Jaf incredibil la spitalul anti-COVID din Lețcani (Iași): salonul de 88 mp avea doar 40 mp

Spitalul Lețcani a costat 13 milioane de euro și a fost închis în ianuarie pentru că sistemul de climatizare nu făcea față, iar pacienții și medicii stăteau în frig.

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății arăta existența a nu mai puțin de 31 de deficiențe. Una dintre ele viza tocmai sistemul de evacuare a apelor pluviale. După ce în Iași a plouat fără încetare aproape 24 de ore, apa a pătruns pe sub uși.

Citește și: Telenovela spitalului modular anti-COVID de la Iași: acum este oxigen pentru ATI, dar nu sunt medici

La spitalul de la Lețcani există autorizație pentru 110 locuri, dintre care 40 la Terapie Intensivă. Nu au fost însă folosite niciodată mai mult de 18 paturi ATI.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.