Specialist în dependența de alcool, despre cum să bem de sărbători: Un pahar de apă, unul de alcool

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.12.2022 - 14:14
Masă de sărbători - Foto: Profimedia
Masă de sărbători - Foto: Profimedia

Dr. Ovidiu Alexinschi mai reaminteşte că un consum moderat de alcool contribuie la petrecerea unor clipe mai plăcute alături de cei dragi şi la o atmosferă de sărbătoare.

SHARE

În perioada sărbătorilor de iarnă, de Crăciun, Revelion sau Bobotează, consumul excesiv de alimente poate fi dublat şi de consumul de băuturi alcoolice. În acest context, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, coordonator al Clinicii „NO addict”, oferă trei sfaturi simple pentru a putea evita sau pentru a reduce neplăcerile cauzate de băuturile alcoolice.

„Belşugul meselor româneşti cuprinde pe lângă bucate alese şi diverse licori, de import sau tradiţionale, făcute în casă, «de oameni gospodari», care adesea leagă afectiv mesenii, dezlegând uşor limbile şi încălzind sufletele la finalul unui an dificil. De la băuturi distilate, cu concentraţie mare de alcool, frecvent peste 40%, cum ar fi pălinca, ţuica, coniacul, vodca, whisky şi până la băuturi fermentate, cu concentraţii mai mici de alcool 5 - 14%, cum ar fi berea, vinul, şampania, toate lichidele bahice, viu colorate acompaniază mesele îmbelşugate şi stropesc efervescent petrecerile de Revelion. Este bine însă să avem în vedere câteva reguli simple”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, specializat în medicina adicţiei.

Cele trei reguli care ne pot feri de efectele neplăcute ale alcoolului
Prima regulă este ca la fiecare pahar de băutură să se consume în paralel şi un pahar de apă, având în vedere că alcoolul deshidratează şi are şi un efect diuretic important.

„Regula este una simplă şi uşor de reţinut - 1:1. La fiecare pahar de băutură - 1 pahar de apă. Cheia este să rămâi bine hidratat şi să nu forţezi rapid, unul după altul, paharele de băutură. Mai toarnă şi un pahar de apă”, a mai spus medicul ieşean. A doua regulă este să mâncăm bine înainte de a bea pentru că în caz contrar concentraţia de alcool în sânge va creşte mult mai repede.

„Dacă bei pe stomacul gol, te vei simţi ameţit chiar de la primul pahar. Cu riscul de a pierde esenţa unei petreceri frumoase de sărbători cu prietenii şi familia - conversaţiile, voia bună şi spiritul cald al unei mese festive. În schimb, dacă mănânci înainte de a bea alcool, vei fi mai bine, încetinind absorbţia alcoolului şi «tamponând» practic efectul altminteri brutal asupra organismului”, a mai explicat dr. Ovidiu Alexinschi.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te