După o jumătate de an de dezbateri, justiția s-a hotărât: soțul mezzosopranei Maria Maxim nu va fi judecat pentru omor, ci doar pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Același rezultat, moartea solistei va fi cântărit astfel cu o măsură mult mai mică.
Soțul mezzosopranei Maria Maxim scapă de judecata pentru omor
Dacă omorul a cărui victimă este un membru al familiei agresorului se pedepsește cu până la 25 de ani de închisoare, lăsarea fără ajutor poate atrage o condamnare de cel mult un an de detenție sau chiar o simplă amendă penală.
Mezzosoprana Maria Maxim Nicoară, solistă a Operei Naționale ieșene, a suferit în luna mai 2020 multiple leziuni cerebrale, toracice şi vertebrale după ce a căzut pe scările vilei sale din Aroneanu. Evenimentul a fost anunțat la 112 abia la 8 ore după producerea sa. Solista a fost internată în comă, la spitalul de Neurochirurgie, iar apoi la cel de Recuperare.
După mai multe luni de internare, a fost externată, la cererea familiei. A decedat în decembrie 2020, fără să-și fi recăpătat cunoștința. Pianistul Codrin Nicoară, a afirmat că soția sa ar fi suferit un accident casnic, căzând pe scări după ce băuse.
Ipoteza a fost contestată de sora și rudele apropiate ale solistei, acestea susținând ipoteza unui omor, soțul fiind cel care o împinsese pe scări.
Dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal a urmat un parcurs sinuos. Inițial, anchetatorii au luat în calcul varianta omorului.
Probele strânse nu au fost însă suficiente pentru a susține această încadrare, în rechizitoriul trimis în instanță în aprilie 2021 Nicoară fiind acuzat doar de faptul că nu-și ajutase soția pe parcursul nopții, așteptând până dimineață pentru a apela la ajutorul medicilor.
Sora mezzosopranei, care o îngrijise pe aceasta în ultimele luni de viață, a contestat această încadrare, susținând în continuare varianta omorului. În septembrie anul trecut, magistrații Judecătoriei au fost de acord, dispunând restituirea dosarului la procurori, pentru aprofundarea cercetărilor prin luarea din nou în calcul a posibilității omorului.
Citește mai multe pe Ziarul de Iași.