Atunci când lucrurile merg prost românii găsesc mereu alți vinovați. Un sondaj INSCOP arată pe cine dau vina românii în momentul de față.
Sondaj: Pe cine dau vina românii pentru situația actuală
Aproape jumătate dintre români cred că statul poartă o mare parte din vină pentru situația lor actuală, conform Barometrului Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie 2025. 46% dintre respondenți sunt total de acord cu afirmația „Simt că statul poartă o mare parte din vină pentru situația mea actuală”.
24,6% din cei intervievați sunt oarecum de acord, 9,7% sunt oarecum în dezacord, iar 17,3% în total dezacord. „Nu știu sau nu răspund la această întrebare” este varianta aleasă de 2,4% din totalul eșantionului.
Votanții AUR, persoanele între 45 și 60 de ani și locuitorii din urbanul mic sunt de acord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație.
Cine nu e de acord
Își exprimă dezacordul cu afirmația dată mai ales votanții USR, tinerii sub 30 de ani și persoanele cu studii superioare. 48,2% dintre cei intervievați își exprimă acordul total cu afirmația „Cei care reușesc în România nu sunt neapărat cei mai capabili, ci cei mai conectați”, 25.8% sunt oarecum de acord, 5,1% oarecum în dezacord, iar 15,6% în total dezacord. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,3% din totalul eșantionului.
„Sentimentul de blocaj sistemic este generalizat” „Datele Barometrului Informat.ro – INSCOP Research arată că percepția dominantă asupra meritocrației este profund erodată, peste 74% dintre respondenți considerând că succesul în România este determinat mai degrabă de relații și conexiuni decât de competențe reale.
Blocaj sistemic generalizat
Rezultatele arată o criză profundă de încredere în mecanismele sociale și instituționale ale țării. Sentimentul de blocaj sistemic este generalizat, aproape 73% dintre participanți având impresia că sistemul socio-politic actual este construit deliberat pentru a împiedica mobilitatea socială, ceea ce sugerează o stare de captivitate și lipsă de perspective”, spune Remus Ștefureac – director INSCOP Research.
Potrivit acestuia, „statul este perceput ca principal responsabil pentru eșecurile individuale. Externalizarea responsabilității este dublată de sentimentul de inechitate care alimentează o stare de alienare socială, aproape 59% dintre respondenți simțind că alții au fost ajutați pe nedrept în timp ce ei au fost ignorați.
Cel mai grav efect al eroziunii încrederii în echitatea socială este alimentarea populismului și radicalizarea politică, fenomene care au lovit deja puternic regimul democratic și creează un teren fertil pentru conflicte sociale favorabile polarizărilor extreme.
Percepția generalizată că statul e responsabil pentru eșecuri individuale arată nevoia urgentă de reforme administrative vizibile, care să demonstreze eficiență și corectitudine, pentru a reconstrui capitalul de încredere între cetățean și instituțiile publice”.