Vinerea trecută, Inspectoratul General pentru Situații de Urgebță (IGSU) a trimis un ordin către inspectoratele județene, prin care pompierii de la subunitățile de intervenție, inclusiv personalul paramedical, trebuie să controleze secțiile ATI „zilnic, din 3 în 3 ore, în intervalul orar 9:00 – 21:00”.
În afara acestui program, verificările vor fi executate, ocazional, de echipajul SMURD, după finalizarea misiunilor”, adică după ce aduc pacienţii la spital cu salvarea, arată ordinul semnat de șeful IGSU, Dan-Paul Iamandi, publicat de Libertatea.
Pompierii trebuie să aibă combinezoane de protecție, pentru a putea intra în secțiile de terapie intensivă, unde trebuie să verifice dacă există stingătoare şi hidranţi interiori, dacă se poate face evacuarea pacienţilor în caz de incendiu, dar şi cum se face încălzirea acelor secţii, „în vederea eliminării mijloacelor neomologate”.
Pompierii trebuie să verifice dacă în secțiile ATI sunt lumânări, candele, dacă sunt făcute improvizații, dar și dacă spitalele au servicii private pentru situații de urgență, care pot interveni pentru evacuare, în cazul unui incendiu.
Săptămâna trecută, managerul Spitalului „Victor Babeș” a cerut o mașină de pompieri care să păzească unitatea sanitară, de teama unui incendiu.
În 1 octombrie, secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța a luat foc, murind șapte persoane. Tragedia de la Constanța a venit după alte două tragedii recente, la Spitalul „Matei Balș” din Capitală, în ianuarie, când au decedat patru persoane, și la secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra-Neamț, soldată cu 10 decese, în toamna lui 2020.