Ca o reacție la acuzele Occidentului împotriva Belarusului care a folosit un MiG-29 pentru a forța o aeronavă de linie să aterizeze la Minsk, Dimitri Rogozin a luat apărarea regimului Lukașenko, indicând România și Polonia care ar utiliza astfel de practici.
„Polonia și România sunt implicate în pirateria aeriană de mult timp”, scrie Rogozin pe Telegram, citat de Vzglyad Gazeta.
Rogozin a făcut referire la incidentul din 2017, când unei curse aeriene S7-157 pe ruta Moscova-Chişinău i-a fost interzis accesul în spaţiul aerian al României de către Serviciul de gestionare a traficului aerian.
Motivul a fost că la bordul aeronavei se afla „o persoană de pe lista cu sancţiuni" a UE, fiind vorba de Dimitri Rogozin, pe atunci vicepremierul Federației Ruse.
Citește și
VIDEO De ce are Protasevici șanse minime să scape viu din Belarus - Newsweek LIVE
Ce companii aeriene au suspendat survolarea Belarus după deturnarea avionului Ryan Air
Rogozin efectua o vizită la Chișinău și urma să ajungă în Transnistria, vizită abandonată ca urmare a interzicerii accesului în spațiul aerian al României și Poloniei.
Avionul s-a întors la Minsk, după care Rogozin a luat Aroflotul spre Moscova .
Belarus a deturnat zborul Ryanair 4978, care efectua o cursă între Grecia și Lituania, după ce își începuse coborârea spre capitala lituaniană, îndreptându-l spre Minsk, pentru a-l aresta pe jurnalistul disident Roman Protasevici, căutat pentru rolul jucat în organizarea protestelor opoziţiei de la Minsk, anul trecut.
Avionul de linie Ryanair a fost interceptat de un MiG-29 al Forțelor Aeriene din Belarus, care, din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko, a forțat avionul de pasageri să își schimbe direcția spre Minsk.
Incidentul care denotă un „terorism de stat” e fără precedent și a determinat UE și NATO să ia poziții ferme împotriva Belarusului.