Nici Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, și nici Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, nu au comunicat oficial că s-ar fi întâlnit cu cel care conduce marea companie austriacă. Câteva publicații au menționat în treacăt evenimentul.
„Liviu Dragnea, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al companiei austriece OMV", au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.
"Întâlnirea, care a avut loc la biroul din Parlament al lui Dragnea, vine pe fondul promisiunilor publice ale acestuia că va face anumite modificări în legea offshore pentru a fi în acord cu propunerea sa inițială.
Întâlnirea cu Seele are loc după ce mai mulți lideri PSD, în frunte cu Darius Vâlcov, au acuzat dur compania petrolieră că 'șantajează' statul român în chestiunea gazelor din Marea Neagră." (sursa aici)
Ușă închisă la Cotroceni
Interesant este că președintele Klaus Iohannis a refuzat să-l primească de această dată pe reprezentantul OMV, așa cum a făcut-o la începutul acestui an. Ocazie cu care Administrația Prezidențială a explicat în detaliu scopul vizitei.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit marţi, 9 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către Directorul General al Grupului OMV AG, domnul Rainer Seele.
În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta.
Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv.
În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori." (sursa aici)
Conform surselor Newsweek România, revenirea lui Seele în România pentru o nouă discuție cu Iohannis are legătură cu o tranzacție extrem de importantă ce implică statul român.
Șeful OMV, legături cu Gazprom
Ce s-a schimbat, așadar, din ianuarie și până acum? O știre recentă ar putea explica situația: „Preşedintele rus Vladimir Putin i-a înmânat luni 'Ordinul Prieteniei' lui Rainer Seele, directorul executiv al grupului austriac OMV, în contextul întăririi relaţiilor dintre cele două state, transmite DPA.
OMV este acţionarul principal al gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct spre Germania.
Rainer Seele, un german care a împlinit 58 de ani la sfârşitul săptămânii trecute, a primit premiul respectiv pentru 'întărirea prieteniei şi colaborării între popoare', se arată în decretul prezidenţial." (sursa aici)
"Prietenia" dintre Seele și regimul de la Kremlin este de notorietate. Înainte de a prelua OMV, el a condus Wintershall Holding GmbH, cea mai mare companie germană de petrol și gaze, deținută de către grupul BASF.
De altfel, Seele a lucrat în cadrul BASF din '80 până în 2015, iar în ultimii ani, înainte de a se muta la OMV, a deținut poziții de conducere în concernul petrolier (sursa).
Wintershall Holding GmbH, cu venituri anuale de peste 12 miliarde de euro, a semnat în '90 o înțelegere privind cooperarea în industria gazului cu Gazprom, companie controlată de guvernul de la Moscova.
Cele două corporații au înființat chiar o firmă comună, Wingas, dedicată acestei activități. În 2015 firma a fost cedată rușilor, în urma unui schimb de active cu BASF.
Prietenie veche cu un fost spion KGB
Wintershall are o colaborare extrem de strânsă cu Gazprom, inclusiv în cadrul proiectului North Stream, așa cum arată de altfel chiar comunicatele companiei germane.
Legăturile lui Seele cu rușii sunt cu atât mai bune de când numărul doi în conducerea Gazprom a fost numit Alexander Medvedev (a nu fi confundat cu premierul Dmitri Medvedev, care a lucrat și el în același loc).
Fost jucător de hochei, Alexander Medvedev a lucrat în anii '80 la Institutul pentru Economie Mondială și Relații Internaționale, instituție folosită ca acoperire de serviciile secrete sovietice.
Ulterior el a fost detașat la Viena ca director al Donau Bank, o bancă internațională sovietică. (CV-ul, aici)
De unde și suspiciunile presei ruse că Alexander Medvedev a lucrat pentru KGB. Mai ales că, în acea perioadă, a fost coleg în cadrul Donau Bank cu fostul spion Andrei Akimov, actualul președinte al Gazprombank.
Nicolescu, în cărți la Petrom
Prezența lui Rainer Seele în România nu a rămas fără urmări. La o zi după vizita lui, trei persoane din conducerea OMV Petrom au părăsit compania înainte de expirarea mandatelor. Între acestea se numără și Alexandru Maximescu, directorul diviziei Public and Regulatory Affairs din 2014, unul dintre cei implicați direct în negocierile pe marginea legii offshore.
Surse din cadrul companiei ne-au relatat că, în urma acestei mutări, Seele își dorește să-l readucă în companie pe fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu. Acesta ar urma să se ocupe de relația cu statul român, în vederea tranzacției pe care Seele vroia să o discute cu Iohannis.
Nicolescu este un caz aparte în istoria guvernelor postdecembriste. Adus în 2014 de la OMV Petrom direct în Guvernul Ponta, el a fost implicat în renegocierea redevențelor cu operatorii din piață, inclusiv cu fostul său angajator.
Iohannis i-a refuzat "Steaua României"
Urmașul lui Nicolescu, tehnocratul Victor Vlad Grigorescu, care i-a fost și consilier, l-a propus în 2015 pentru distincția "Steaua României". Lucru refuzat însă de președintele Klaus Iohannis, din motive nefăcute publice la vremea respectivă.
În februarie 2015, când Nicolescu devenea consultant pentru Deloitte, compania scria într-un comunicat: „Cariera lui Răzvan Nicolescu a fost dintotdeauna legată de sectorul energetic, întrucât a lucrat atât pentru companii private cât și de stat." Întrebarea este când a lucrat pentru privat și când pentru stat.
UPDATE: Nicolescu neagă discuția cu Seele
Într-o declarație trimisă redacției Newsweek România, Nicolescu neagă că ar fi discutat cu Seele despre revenirea sa în companie. "Informația prezentată și care mă vizează este falsă. Nu am discutat cu dl. Seele ocuparea niciunei poziții la OMV sau Petrom".
De asemenea, fostul ministru al energiei respinge acuzațiile din articol, pe care le consideră calomnioase. "În legatură cu decorația, precizez că nu am cerut, niciodată, așa ceva. De altfel, în anul la care se face referire, Președintele României a decorat de ziua națională a României numai militari, neacceptând nici o propunere pentru civili. În ceea ce privește discuția despre redevențe, este de notorietate că în perioada în care am fost la Guvern am făcut demersuri, inclusiv ce au devenit publice, pentru revizuirea sistemului de redevențe. Am făcut aceste demersuri în limita competențelor legale avute, ministerul energiei negestionând această problemă. Scrisoarea adresată celor doi miniștri de finanțe (Ioana Petrescu și Darius Vâlcov) este doar o dovadă în acest sens. Această scrisoare este publică. Tot timpul mi-am făcut datoria cu onestitate și legalitate, indiferent de locul de muncă pe care l-am avut".
În încheiere, Nicolescu susține că articolul nostru îi creează "prejudicii în încercarea de a obține pentru România o poziție în conducerea unei organizații internaționale, poziție pe care România nu a avut-o niciodată".
Citește și Pionii lui Putin. GazprOMV, acționar majoritar al Petrom