Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui

DE Adelina Sahlean | 02.10.2019 - 12:49
Șeful DIICOT, Felix Bănilă

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, a demisionat, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. El susține că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", dar demisia sa "este absolut necesară".

SHARE

"Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi. (...)  Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție”, spune Bănilă într-un comunicat citat de G4media.

Bănilă mai spune că demisia sa oferă colegilor posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune. El nu poate accepta ca DIICOT "să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară".

„Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;
Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune”.

Prin demisia lui Felix Bănilă, DIICOT devine a treia instituție fundamentală din justiție, alături de DNA și Parchetul General, care va fi condusă de un interimar.

Felix Bănilă mai susține că și-a depus demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu pentru că nu și-ar fi făcut datoria și nu și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", ci pentru a le "oferi" colegilor săi "posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune".

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a lui Felix Bănilă în funcția de procuror-șef al DIICOT în 23 iulie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Mandatul are o durată de 3 ani. La acea dată, procurorii DIICOT i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care în cereau respingerea propunerii ministrului Justiţiei de numire a lui Felix Bănilă la conducerea Direcției.

Procurorii DIICOT arătau în solicitarea către președintele Klaus Iohannis că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te