Acesta a explicat că la pacienții cu COVID fluxul de oxigen este mult mai mare decât la alți bolnavi, iar utilizarea sistemului de ventilație nu este indicată pentru a nu răspândi virusul.
Șeful Secției ATI a explicat că la etajul 2, unde fuseseră mutați pacienții chiar sâmbătă, a funcționat secția până la începutul pandemiei, iar dotările erau mult mai bune decât la etajul 3.
În primăvară, s-a decis mutarea la etajul 3, pentru că acolo exista un circuit de acces separat. Însă deși erau 12 locuri, în ultima perioadă secția s-a aglomerat foarte mult. Sâmbătă se ajunsese deja la 17 pacienți COVID.
În aceste condiții au început demersurile pentru revenirea la etajul 2, care a fost eliberat de pacienții non-COVID, aceștia fiind transferați către alte spitale.
„De două săptămâni am demarat discuțiile ca să ne mută. Toată lumea a știu, până sus, doar că scriptic lucrurile au mers mai încet. Există un delay la DSP și, dacă nu era incendiul, cu siguranță venea și avizul”, a explicat medicul pentru G4Media.ro lipsa avizului DSP pentru mutare.
Acesta a precizat că salonul a fost verificat înainte de mutare, tocmai pentru a nu fi nicio problemă, pentru că este greu să rezolvi problemele atunci când sunt pacienți în saloane. Medicul a spus că a fost verificată și evacuarea în caz de nevoie, cu probe cu paturi. De altfel, precizează Ungureanu, atunci când au ajuns pompierii, pacienții din al doilea salon erau evacuați.
Liviu Ungureanu spune că va trebui stabilit de unde a pornit incendiul, care a fost cauza, însă oxigenul din încăpere a fost cel care a generat tragedia, potrivit G4Media.ro.