Șefii Camerelor de Comerț din România și Ucraina, discuție în contextul tensiunilor cu Rusia

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.02.2022 - 13:43
Sursa: CCIR

Președinții Camerelor de Comerț din România și Ucraina au discutat, marți, despre dezvoltarea relațiilor economice și comerciale, în contextul tensiunilor cu Rusia. „CCIR susține parcursul proeuropean al Ucrainei”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

SHARE

Mihai Daraban și Gennadiy Chyzhykov au discutat marți pe tema „modalităţilor de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale între comunităţile de afaceri dintre cele două ţări”. 

Întrevederea a accentuat importanța dinamizării schimburilor comerciale dintre cele două state, prin dezvoltarea și diversificarea domeniilor de activitate, respectiv energie, infrastructură critică, infrastructură portuară, turism și agricultură, precum și printr-o creștere a valorii investițiilor directe reciproce, menționează comunicatul Camerei de Comerț a României. 

Șeful Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei, Gennadiy Chyzhykov, a arătat că, „prin acordul de asociere dintre UE și Ucraina, companiile noastre au primit un acces preferențial stabil la cea mai mare piață unică din lume, în timp ce companiile din UE beneficiază de acces mai ușor pe piața ucraineană, permițând astfel dezvoltarea unor relații durabile cu furnizorii și potențialii parteneri de afaceri. Chiar dacă cifrele din dreptul României și Ucrainei, în ceea ce privește schimburile comerciale, indică o activitate susținută, în ultima perioadă, sunt convins că există un potenţial comercial nevalorificat.

De aceea, astfel de întâlniri, precum cea de azi, sunt deosebit de importante, deoarece reprezintă prilejul perfect de a afla împreună cu ce provocări avem de-a face și, bineînțeles de a găsi, tot împreună, soluțiile optime. Avem în vedere organizarea unei întâlniri trilaterale la nivel cameral, Ucraina – România - Republica Moldova, prin care ne dorim să stabilim, printr-un memorandum de înțelegere, un plan concret de acțiune în ceea ce privește dezvoltarea economică zonală. Încurajez companiile, atât pe cele din România, cât și pe cele din Ucraina să-și intensifice contactele şi să profite de toate oportunitățile de afaceri pe care cele două state le oferă”. 

Și Mihai Daraban, șeful CCIR, a arătat că „Ucraina se află, în acest moment, într-o situație politică delicată, avându-se în vedere intențiile agresive foarte evidente ale Federației Ruse. Escaladarea acestei situații nu are cum să nu aibă repercusiuni și în plan economic. Este cu atât mai important ca, prin intermediul celor două camere de comerț, să încercăm să găsim soluțiile optime pentru mediile de afaceri din România și Ucraina, astfel încât vecinii noștri să își poată continua parcursul proeuropean și să aibă acces neîngrădit pe piața comunitară.

În acest sens, vom organiza la București, anul acesta, un Forum Economic România-Ucraina, iar, în paralel vom intensifica acțiunile de lobby la nivel guvernamental, în scopul demarării unor proiecte mari de infrastructură. Nu trebuie uitat faptul că acordul de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina a intrat în vigoare în luna septembrie 2017, reprezentând o etapă majoră în relațiile bilaterale, oferind noi oportunități economice ambelor părți, Datorită acestor acorduri, comerțul bilateral dintre România și Ucraina s-a înscris pe un trend ascendent, la sfârşitul lunii noiembrie 2021, valoarea totală a schimburilor comerciale fiind de peste 1,86 miliarde euro”.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Ucraina, era de 1,5 miliarde euro, la sfârșitul anului 2020 și de 1,869  miliarde de euro la sfârșitul lunii noiembrie 2021. La nivelul lunii decembrie 2021, în România activau un număr de 1090 companii ucrainene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 98,44 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te