Șef din Poliție, demis din funcție după ce a favorizat un infractor. Ce este pus să facă acum?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.09.2024 - 11:12
Șef din Poliție, demis din funcție după ce a favorizat un infractor. Ce este pus să facă acum? - Foto: Facebook/ Poliția Capitalei (rol ilustrativ)
Șef din Poliție, demis din funcție după ce a favorizat un infractor. Ce este pus să facă acum? - Foto: Facebook/ Poliția Capitalei (rol ilustrativ)
Poliția Română a transmis că se demilitează de polițistul corupt - Foto: Facebook/ Poliției Capitalei (rol ilustrativ)
Poliția Română a transmis că se demilitează de polițistul corupt - Foto: Facebook/ Poliției Capitalei (rol ilustrativ)

Un șef din Poliție a fost demis din funcție după ce a favorizat un infractor. DNA îl cercetează sub control judiciar și are o serie de restricții. Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că se delimitează de acțiunile lui.

SHARE

Un șef din Poliție a fost destituit din funcție și pus la dispoziție, după ce procurorii DNA au descoperit că acesta a favorizat un infractor. 

Este vorba despre adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisarul şef Ionuţ-Denis Pîrvu. Acesta este cercetat sub control judiciar după ce ar fi avertizat un fugar cu privire la interceptarea telefonului. 

Șef din Poliție, demis din funcție după ce a favorizat un infractor. Ce este pus să facă acum?

Inspectoratul General de Poliție a transmis joi dimineața că se delimitează de comportamentul ofițerului și condamnă acțiunea sa.

”Având în vedere dosarul penal ce vizează un ofițer din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Față de lucrător a fost luată măsura eliberării din funcția deținută și a fost pus la dispoziție, urmând să-i fie stabilite sarcini, la nivelul unității din care face parte, care să nu împieteze ancheta penală și în concordanță cu obligațiile dispuse prin ordonanța emisă de procuror, pe perioada controlului judiciar.

Reiterăm faptul că Poliția Română se delimitează ferm de orice comportamente ilegale, care aduc atingere Statutului polițistului.

Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege”, a transmis IGPR

Citește și: Un polițist șpăgar a primit arest la domiciliu și brățară electronică. Unde și de la cine lua mită

Procurorii DNA Ploiești l-au plasat pe adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, comisarul şef Ionuţ-Denis Pîrvu, este cercetat sub control judiciar.

El este suspectat că nu a oferit autorităţilor numărul de telefon al unei persoane date în urmărire întrucât se sustrăgea executării unui mandat european de arestare, deşi discuta cu aceasta. În plus, el ar fi avertizat acea persoană să nu vorbească la telefon cu cineva, întrucât convorbirile ar fi putut fi interceptate.

”În perioada iulie 2023 – august 2023, inculpatul Pîrvu Ionuţ-Denis, în calitatea menţionată mai sus, deşi avea cunoştinţă despre faptul că o persoană, inculpată într-un dosar penal, se sustrăgea executării unui Mandat European de Arestare nu a oferit autorităţilor

competente numărul de telefon al acestuia, deşi coresponda cu persoana respectivă, îngreunând activităţile de urmărire şi localizare a inculpatului dat în urmărire.

De asemenea, ofiţerul de poliţie Pîrvu Denis i-ar fi dat indicaţii persoanei urmărite să nu vorbească cu o persoană întrucât exista posibilitatea ca terminalele mobile ale acestuia să fie interceptate, astfel încât acesta să fie localizat şi arestat în vederea extrădării”, arată DNA, într-un comunicat.

 
Ulterior, în cadrul unui raport înregistrat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, el ar fi menţionat în mod nereal faptul că inculpatul urmărit l-ar fi contactat pe el, iar în cadrul corespondenţei cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti ar fi susţinut că,

în urma verificărilor efectuate, inculpatul care se afla dat în urmărire internaţională nu a fost găsit, deşi în realitate comisarul şef de poliţie Pîrvu Denis deţinea informaţii despre acesta şi coresponda cu el, mai arată procurorii.

Cât timp se află sub control judiciar, polițistul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judicia. De asemenea, nu mai poate deține funcţia de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, în exercitarea căreia inculpatul a săvârşit faptele.

Totodată nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte arme. 

În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, mai transmite DNA.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te