Precizările au fost făcute de SSC într-un răspuns pentru deputatul neafiliat Nicolae Roman, publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
„În situația în care o unitate centrală de cult din România, care are relații de cooperare sau parteneriat cu unități de cult ale comunităților românești din Ucraina, va solicita sprijin, Secrettariatul de Stat pentru Culte, în limita atribuțiilor sale, va acorda sprijinul necesar”, punctează SSC.
Secretariatul pentru Culte: Românii nu sunt persecutați religios în Ucraina
Spațiul informațional românesc a fost supus recent unui nou atac al propagandei rusești. Unele canale de televiziune, care au fost acuzate în mod repetat că răspândesc propaganda rusă, au lansat o nouă campanie anti-ucraineană. Beneficiarii finali ai acestor radiodifuzori arată clar o urmă rusească.
Avertismentul este cuprins într-o analiză „New Geopolitics Reasearch Network” dedicată acestul subiect, citat de Newsweek România.
Sectorul media din România este destul de specific: pentru ca narațiunile ostile să <<devină virale>>, ele trebuie să fie <<împachetate>> cu pricepere prin crearea unui roller coaster emoțional folosind subiecte de care societatea este profund preocupată.
O astfel de temă în relațiile bilaterale ucraineno-române sunt drepturile minorităților naționale. Chiar și fără război, Rusia făcea un mare caz în jurul lor de ambele părți ale graniței comune. În realitățile actuale ale războiului, obiectivul strategic al tuturor acestor lucruri este, desigur, subminarea sprijinului și solidarității cu Ucraina.
Propagandiștii au folosit acest subiect sensibil în context religios, dar evident au exagerat, motiv pentru care până și Biserica Ortodoxă Română a trebuit să explice.
Posturile de televiziune românești România TV și Antena 3/CNN au preluat rapid un subiect cu potențial de scandal, care își are originea în abisul rețelelor sociale. Cazul s-a dovedit a fi cu adevărat „consistent” și a provocat multă emoție.
Un preot din orașul de graniță ucrainean Herța, regiunea Cernăuți, Mihail Jar (Longhin), de etnie română, a acuzat autoritățile ucrainene că, în timp ce susțin că luptă cu Patriarhia Moscovei, îi persecută pe preoții români. Jar a înregistrat zeci de mesaje video în care a cerut României să nu mai susțină Ucraina.
Deși un astfel de conținut dispare din spațiul românesc surprinzător de repede, iar majoritatea videoclipurilor sunt acum blocate, declarațiile lui Jar s-au răspândit. Un grup de anti-globaliști, foști anti-vaxxeri, au început, prin comentariile lor „de experți”, să acuze Ucraina că îi persecută pe etnicii români.
Unul dintre scopurile campaniei de propagandă a fost atins imediat: societatea românească, destul de religioasă și conservatoare, a fost cuprinsă de un val de indignare. Chiar și Biserica Ortodoxă Română a trebuit să explice situația preoților români din Ucraina. Într-un comentariu oficial, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a remarcat că preoții menționați de Jar, care ar fi persecutat, sunt, de fapt, reprezentanți ai Patriarhiei Moscovei și nu au nicio legătură cu Ortodoxia românească.
Longhin -Jar este destul de cunoscut: este fondatorul unui adăpost pentru copii din regiunea Cernăuți. Recent, a fost foarte activ politic și a susținut în mod deschis partidele pro-ruse, cum ar fi „Blocul de opoziție”. Susținătorii Moscovei, la rândul lor, s-au folosit de acțiunile lui Longhin de PR în sensul „apărării valorilor tradiționale”.
Citește și: A fost redeschisă ancheta asupra prezidențialelor 2009. Generali acuzați că l-au ajutat pe Băsescu
După ce Rusia a ocupat Crimeea, Longhin a fost de partea Moscovei, catalogând guvernul ucrainean drept „blestemat” și „satanic”. De la izbucnirea ostilităților din Donbas în 2014, acest preot a obstrucționat mobilizarea în regiune și a refuzat servicii bisericești pentru susținătorii Ucrainei. El a dat vina pentru război pe „Europa blestemata” și pe Statele Unite. În același timp, Longhin-Jar , după cum cu relatat numeroase materiale jurnalistice, are cetățenie română, iar cel mai șocant este că președintele Iuscenko i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei.
O fabrică de propagandă TV
Pe lângă „Romania TV” și „ Antena 3/CNN”, triada propagandei din România include „ Realitatea Plus”, fără a menționa site-urile pro-moscovite la vedere. În același timp, nu este un secret în România că aceste mass media rămân lidere în încălcarea legislației audiovizuale.
Citește și: Stocurile de rezerviști ale Rusiei pentru prima linie, limitate. Urmează tinerii neexeperimentați
Posturile TV menționate mai sus -„România TV”, „ Antena 3/CNN” și „Realitatea Plus”-, care au început să difuzeze declarațiile preotului din Bucovina , s-au trezit în repetate rânduri în centrul scandalurilor privind răspândirea de informații false, hărțuirea adversarilor politici ai proprietarilor posturilor și discreditarea instituțiilor anticorupție. Și asta chiar dacă proprietarii celor trei companii media au fost acuzați de fraudă.