Se putea fără scandalul de la Foișor: spitalul Colentina, evacuat cu probleme în 2020, dar fără circ

DE Mircea Marian | Actualizat: 12.04.2021 - 23:46
Se putea fără scandalul de la Foișor: Colentina, evacuat cu probleme, dar fără circ Foto: Digi 24

Se putea fără scandalul de la Foișor: în octombrie 2020, pacienții de la Colentina au fost evacuați, spitalul fiind dedicat 100% tratării pacienților cu covid. În 3 decembrie 2020, un spital privat a devenit unitate anti-covid, fără nici un incident.

SHARE

Spitalul Colentina a fost redesemnat spital de suport COVID printr-un Ordin semnat pe 18 octombrie 2020 de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și Comandatul acțiunii.

Spitalul Colentina a mai fost desemnat spital de suport COVID și în primele luni ale epidemiei, întrucât era situat lângă Institutul Matei Balș și urma să preia pacienți infectați în momentul în care capacitatea institutului ar fi fost depășită.

Spitalul Colentina fusese redeschis pentru pacienții non-COVID pe data de 31 august 2020.

 

Se putea fără scandalul de la Foișor

Evacuarea spitalului a creat probleme pentru sute de pacienți cornici care se tratau aici. Medicii spitalului Colentina s-au chinuit să le găsească loc la alte unități din București. Directoarea medicală a unității, Sabina Zurac, și-a dat demisia. 

Alianța Pacienților Cronici a protestat față de transformarea spitalului Colentina în spital anti-covid. “Dacă muți pacienții dintr-un spital în altul, trebuie să muți și medicația, și nu prea ai cum“, spunea Rozalina Lepădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici. 

Și acest spital era subordonat primăriei București, prin ASSMB. 

Citește și: Calculatoarele Centrului de Primiri Urgențe Târgu Neamț, virusate de la site-urile pentru adulți

În 3 decembrie 2020, un spital privat a devenit unitate de suport covid-19. Transformarea sa a avut loc perfect ordonat, premierul Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, asistând la acest moment, primul spital privad care devenea unitate de suport covid. 

“V-am zis de primul spital privat care intră în reţeaua de suport COVID, e vorba, pot să spun acum, de spitalul Metropolitan din reţeaua Monza. Mâine finalizăm toate pregătirile. Omul nu plăteşte, acolo toate serviciile vor fi decontate cum sunt decontate serviciile pentru spitalele publice. În plus, şi personalul detaşat care se duce acolo nu este plătit de spitalul respectiv. De altfel, el a mai funcţionat, dar fără secţii de terapie intensivă, a mai funcţionat în perioada stării de urgenţă. E foarte important, pentru că vom avea încă 30 de locuri capacitate de tratare în ATI şi probabil 30-40 de locuri care, chiar dacă nu reprezintă secţii de terapie intensivă, vor avea oxigen, adică vor putea permite tratarea persoanelor care nu necesită neapărat ventilare mecanică, ci necesită oxigenare”, a afirmat Ludovic Orban, la 2 decembrie. 

Citește și: 6.200 €/lună pentru managerul Spitalului Foișor de unde pacienții au fost evacuați în timpul nopții

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te