Se modifică Legea privind azilul în România: Ce prevăd noile măsuri luate de Guvern

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.10.2022 - 21:17
Parlamentul României - Foto: Profimedia

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea articolului 11 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România.

SHARE

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, au fost incluse prevederi exprese care să permită suspendarea urmăririi penale, respectiv a judecăţii în cazul infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, prevăzută la art. 262 alin. (1) din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

"În plus, pentru cazurile în care s-a pronunţat, totuşi, o hotărâre definitivă de condamnare, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, pronunţată pentru infracţiunea de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, a fost introdusă o normă expresă care permite aplicarea cazului de revizuire prevăzut la art. 453 alin. (1) lit. a) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare ("fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză")", se arată în document.

Citește și: După mai mult de 2 luni fără apă caldă, Ploieștiul răsuflă ușurat: Se reia alimentarea

În şedinţa de Guvern va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional, precum şi a măsurilor necesare pentru asigurarea aplicării directe a prevederilor Regulamentului (UE) 2017/746 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro şi de abrogare a Directivei 98/79/CE şi a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei.

Printr-o hotărâre, Executivul va decide cu privire la distribuţia bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în Guvern vizează stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor eligibile, modului de acordare a finanţării, precum şi a modalităţii de verificare şi control pentru schema de finanţare în cadrul Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

Citește și: Incendiu puternic la un penthouse de pe Șoseaua Nordului din București. ISU: Risc de extindere

Printr-o altă hotărâre, Executivul va stabili valoarea schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanţării, precum şi modalităţile de verificare şi control în cadrul Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane.

Totodată, va fi adoptat şi un proiect de hotărâre privind valoarea schemei de finanţare pentru anul 2022 în cadrul Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Vor fi aprobate, tot prin hotărâre, normele metodologice privind crearea, amenajarea şi omologarea traseelor pentru turism pedestru.

Executivul va aproba, prin hotărâre, Acordul de asistenţă tehnică dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Sănătăţii, şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind asistenţa tehnică necesară implementării jaloanelor/ţintelor din cadrul PNRR.

În reuniunea guvernamentală vor fi actualizate şi standardele de cost pentru serviciile sociale, prin modificarea HG nr. 426/2020.

Guvernul va adopta şi unele măsuri referitoare la mutarea temporară a arhivei fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

Printr-un memorandum, Executivul va aproba negocierea şi semnarea Acordului-cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană.

Un alt memorandum aflat pe agenda Guvernului vizează suplimentarea cu 21 de posturi a numărului maxim de posturi bugetate ale Secretariatului General al Guvernului.

Tot prin memorandum, Guvernul va adopta şi transmite către Consiliul Europei lista revizuită cuprinzând cei trei candidaţi ai României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te