Consiliul Județean al Elevilor Timiș a realizat un ghid de implementare a programului național Școala Altfel, bazat pe recomandările elevilor. „În urma unei analize temeinice asupra Metodologiei de organizare a programului național Școala Altfel, aprobată prin OMENCȘ nr. 5034/29.08.2016, am putut observa care sunt pilonii pe care se întemeiază acest program, devenit deja o tradiție în mediul educațional”, spun tinerii.
Potrivit acestora, cei mai mulți elevi au răspuns că participă la activitățile din școală din cadrul programului, 12% au declarat că iau parte la aceste acțiuni doar „rareori”, iar 9% au spus că stau acasă.
Printre recomandările elevilor din Timiș se numără Manualul de educație juridică al judecătorului Cristi Danileț, materialele video realizate de Sexul vs. Barza (educație sexuală), atelierele de educație financiară Școala de Bani (BCR), Constituția ilustrată pentru copii (Funky Citizens), documentarele One World Romania, Ghidul Ilustrat al Elevului) sunt doar câteva dintre resursele care pot fi utilizate pentru crearea unor proiecte de interes pentru elevi.
Elevii avertizează că principalele piedici în desfășurarea programului sunt concepția că Școala Altfel este „o prelungire a vacanței” și practica de a recupera orele pierdute la clasă.
Activitatea cel mai des întâlnită este excursia cu clasa în diverse orașe din România. „Recomandăm ca aceste vizite să fie realizate în baza unui sondaj la care elevii să se implice, să desemneze ei înșiși destinații care le trezesc dorința de cunoaștere, iar obiectivul turistic să fie ales într-un mod democratic”, se arată în raport.
Tot în cadrul acestei săptămâni, școlile organizează întreceri sportive și activități cu caracter practic.
Elevii trag un semnal de alarmă cu privire la situația din Liceul Teoretic Iulia Hașdeu din Lugoj. Elevii respondenți “au menționat faptul că, în școala lor, astfel de activități nu le sunt cunoscute elevilor din ciclul liceal, devenind deja o tradiție ca în săptămâna dedicată programului, elevii să susțină simulări pentru examenul de Bacalaureat”, se arată în raport.
Citește articolul în întregime pe Edupedu.