Scholz cere Rusiei „semne imediate de dezescaladare”, înaintea unei deplasări la Kiev şi la Kremlin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.02.2022 - 13:20
Scholz cere Rusiei „semne imediate de dezescaladare”, înaintea unei deplasări la Kiev şi la Kremlin/FOTO: dw.com

Cancelarul german Olaf Scholz cere luni Rusiei „semne imediate de dezescaladare”, înainte de a se duce la Kiev, iar apoi la Moscova, într-o încercare de a dezamorsa ameninţarea unei invazii ruse în Ucraina, relatează AFP.

SHARE

„Aşteptăm de la Moscova semne imediate de dezescaladare”, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter Olaf Scholz, care apreciază că „o nouă agresiune militară va avea consecinţe grele pentru Rusia” şi catalogând situaţia drept „în continuare foarte gravă”.

Autorităţile ucrainene au cerut în mod oficial ca Rusia să dea explicaţii cu privire la zecile de mii de militari pe care i-a comasat la frontiera Ucrainei, lucru pe care Moscova a refuzat să-l facă până în prezent.

Cancelarul german Olaf Scholz zboară luni la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, în încercarea de a-și arăta solidaritatea și de a contribui la evitarea unui război în Europa, în urma avertismentelor că o invazie rusă ar putea fi iminentă, relatează Reuters.

Călătoria face parte dintr-o serie de eforturi diplomatice pentru a detensiona criza prin dialog și prin amenințarea cu sancțiuni pentru Rusia în cazul în care aceasta invadează Ucraina. Marți, Scholz va zbura la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Citește și: VIDEO Oficiali americani au evitat să confirme dacă Rusia va invada Ucraina miercuri | Newsweek Romania

Cancelarul, care a preluat funcția în decembrie, și-a intensificat angajamentul în criza ucraineană în ultima săptămână, după ce criticii l-au acuzat de lipsă de leadership în una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii și de semnale contradictorii.

„Aceste călătorii sunt despre cum putem găsi o modalitate de a asigura pacea în Europa", a declarat Scholz reporterilor duminică, afirmând că acumularea de către Rusia a aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina reprezintă o „amenințare foarte, foarte serioasă" la adresa acesteia.

Moscova neagă că ar plănui să invadeze Ucraina, dar afirmă că ar putea întreprinde acțiuni „tehnico-militare" nespecificate dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv promisiuni din partea NATO de a nu admite niciodată Ucraina și de a retrage forțele din Europa de Est.

Diplomat rus, despre invadarea Ucrainei: „Ne doare în cot” de sancțiunile Occidentului | Newsweek Romania

O sursă guvernamentală germană a declarat duminică că Scholz și Zelenskiy vor evalua unde se află după discuțiile din „Formatul Normandia", care au avut loc săptămâna trecută între reprezentanții Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, și cum ar putea avansa dialogul.

Un moratoriu asupra eligibilității Ucrainei pentru aderarea la NATO nu a fost pe masa Germaniei, a declarat sursa.

Ucraina ar putea conta pe solidaritatea Germaniei, în special prin ajutor financiar pentru a contribui la stabilizarea economiei sale, a declarat Scholz duminică. El s-ar putea să aibă dificultăți în a-i convinge pe ucraineni că vorbește serios.

Oficialii ucraineni au criticat public Germania pentru că refuză să vândă arme Kievului - Berlinul susține că nu poate din cauza istoriei sângeroase a secolului XX - și pentru reticența sa de a opri un proiect controversat de gazoduct ruso-german.

Atât Ucraina, cât și aliații occidentali susțin că gazoductul Nord Stream 2, care este construit, dar nu este încă operațional, ar permite Rusiei să taie Ucraina din aprovizionarea cu energie a Europei și ar face-o mai vulnerabilă la invazia rusă.

În ultimele săptămâni, Scholz și-a înăsprit retorica cu privire la costul pentru Rusia al oricărui nou atac asupra Ucrainei, afirmând că totul ar fi pus pe masă. Dar el nu a promis să pună capăt Nord Stream 2 și nici măcar nu l-a numit în legătură cu sancțiunile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te