Scandalul ayahuasca, în opinia The Guardian: Caz istoric din perspectiva drepturilor omului

DE Adelina Sahlean | 03.08.2020 - 13:41
Foto: DIICOT

Un fost ofițer al armatei britanice poate primi o pedeapsă de până la 13 ani de închisoare în România din cauză că a facilitat o ceremonie cu ayahuasca în cadrul căreia medicamentul halucinogen a fost consumat de fostul șef al poliției secrete a țării, scrie The Guardian.

SHARE

Fostul militar, care a studiat tradițiile șamanice după ce servise 10 ani în armată, a oficiat ceremonia din județul Dâmbovița.

El e inculpat pentru conspirație în vederea traficului cu dimetiltriptamină (DMT) „de mare risc” în țară, întrucât ayahuasca conține această substanță psihedelică secretată în mod natural – un drog cu statut de substanță controlată la nivel internațional. El a stat în arest trei luni, după care a fost eliberat, dar e obligat să nu părăsească o zonă mică din București.

Avocații lui Lishman au declarat că el credea că ayahuasca e efectiv legală în România, după ce primise consiliere juridică în țară, din moment ce este un medicament dintr-o plantă etnobotanică preparat sub formă de ceai din rădăcini și arbuști, iar nu un drog de sinteză considerat de lege un echivalent al cocainei, așa cum susțin procurorii. Ayahuasca nu este totuna cu DMT-ul sintetic, susține echipa lui de avocați.

Doi prieteni de-ai lui Lishman, precum și fiul său, într-o altă ocazie, l-au vizitat în România și există acuzații că au făcut obiectul intimidării poliției, că li s-au montat microfoane pentru a nu putea avea o conversație privată și li s-au confiscat telefoanele, afirmă susținătorii lui. Ambasada britanică s-a implicat, asigurând asistență consulară și facilitând vizitele.

Alte acuzații se referă la faptul că lui Lishman nu i-au fost asigurați translatori adecvați atât la interogatoriile poliției cât și la audierile în instanță. S-a afirmat că vreme de două luni nu a putut să-și vadă propriul dosar și acuzațiile complete împotriva lui, în limba engleză, fapt ce contravine legislației UE și românești.

Un purtător de cuvânt al Foreign Office [ministerul britanic de externe – n.trad.]: „Am asistat un bărbat britanic în urma arestării lui în România și am fost în contact cu autoritățile române. Suntem pregătiți să-l ajutăm și pe viitor în caz că va solicita acest lucru.”

Cazul a fost difuzat la canalele TV de știri din România și există temerea că el a fost politizat. Publicații locale au pretins, fără vreo dovadă, că Lishman e agent al serviciilor secrete britanice. Un alt inculpat în dosar, Gelu Oltean, un fost șef al serviciului de poliție secretă dat afară în 2014 pe fondul unor acuzații de corupție, se confruntă cu aceleași acuzații după ce ar fi participat la ceremonie.

Oltean a declarat presei locale că mulțumită consumului de ayahuasca a ajuns la o „renaștere” – a încetat să fumeze și să bea, a devenit vegetarian și s-a vindecat de hipertensiune – și a afirmat că e pregătit să meargă cu cazul său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Fugeam de viața mea, iar azi o îmbrățișez și o iubesc”, a declarat el.

Vanessa Youness (nu e numele ei real), o persoană publică și proprietara unei clinici de tratamente alternative din apropierea capitalei, se confruntă și ea cu aceleași acuzații, după ce ar fi organizat ceremonia și ar fi participat la ea.

Ceremoniile cu ayahuasca sunt legale în unele țări europene și sud-americane, unde sunt folosite de mii de ani în cadrul culturii indigene, existând tot mai multe dovezi privind efectele ei pozitive asupra sănătății mintale și a sindromului de stres posttraumatic.

În ultimii ani au exista însă și câteva decese asociate cu astfel de ceremonii, în urma cărora au apărut critici la adresa acestui potent medicament din plante, cunoscut și drept „molecula spiritului”; pe de altă parte, s-a scris că unii șamani fără scrupule au profitat de oameni în timp ce erau vulnerabili. În Regatul Unit substanța e ilegală.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te