Savonea îl ceartă pe Iohannis: „CSM nu acceptă ordine de la un președinte aflat în campanie”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 30.08.2019 - 22:27
Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. FOTO: nquam Photos / Octav Ganea

Secția pentru judecători din cadrul CSM a transmis, vineri, un nou comunicat de presă, în apărarea Danei Gîrbovan, tema fiind cea a incompatibilității judecătoarei Curții de Apel Cluj, propusă de Dăncilă pentru a prelua ministerul Justiției.

SHARE

Secția pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii vine cu o replică adresată președintelui Klaus Iohannis, după ce șeful statului a refuzat-o, miercuri, pe Dana Gîrbovan în funcția de ministru al Justiției.

„Transmiterea de către Președintele României Klaus Iohannis, în termeni categorici, a unor directive către Secția pentru judecători, despre cum trebuie să interpreteze și să aplice normele privind statutul judecătorilor este inacceptabilă. Secția pentru judecători nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un președinte aflat în campanie, care dorește să atragă justiția în bătălia politică”, se arată în comunicatul Secției pentru Judecători a CSM.  

În urmă cu două zile, președintele Klaus Iohannis refuza în bloc toate cele patru propuneri pentru pentru funcțiile de ministru făcute de premierul Viorica Dăncilă, una dintre ele fiind numirea Danei Gîrbovan la șefia ministerului Justiției.

Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, s-a făcut remercată, în ultimii doi ani și jumătate, prin declarații controversate la adresa DNA și prin susținerea mai multor modificări ale PSD făcute în privința Justiției, inclusiv a înființării controversatei Secții Speciale.  

„Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România.

PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu”, și-a justificat, miercuri, Klaus Iohannis, respingerea Danei Gîrbovan pentru preluarea mandatului de ministru.

Secția pentru judecători a CSM i-a replicat președintelui, catalogând declarațiile acestuia drept „un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției.

Iohannis: „CSM nu ar trebui să facă politică”

Administrația Prezidențială a revenit, joi, cu clarificări, susținând că șeful statului a făcut referitre la „cetățeanul Gîrbovan, nu la judecătorul Gîrbovan” și a atras atenția că CSM „nu ar trebui să facă politică”, astfel că nu se justifică, în opinia președintelui, intervenția CSM în privința deciziei și a declarațiilor lui Klaus Iohannis la adresa Danei Gîrbovan.

Pe de altă parte, trei dintre membrii Secției pentru judecători ai CSM, conform G4Media, s-au delimitat de comunicatul de presă de joi transmis de Secție, care făcea referire la declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Consiliul Superior al Magistraturii este condus de Lia Savonea, care controlează și Secția pentru Judecători a CSM și care este cunoscută pentru apropierea de cercurile Puterii.

În comunicatul de vineri, CSM mai susține că „recomandările Comisiei de la Veneția, la care face trimitere Președintele Klaus Iohannis, se referă la legislația statului Kyrgyzstan care reglementa candidatura unui magistrat într-o funcție politică electivă, ce presupune ca judecătorul să îşi facă campanie electorală. Mai mult, în textul legislativ analizat de Comisia de la Veneția, se prevede că judecătorul este numit din nou în funcție după ce starea de incompatibilitate dispare, fără ca acest fapt să afecteze independența sa ulterioară.

Dacă depășim standardele din Kyrgyzstan și ne raportăm la cele ale statelor Uniunii Europene, se constată că sunt state membre ce permit, în mod explicit, cumulul funcției de judecător cu cea de ministru, prin derogare de la regimul incompatibilităților. Rațiunea acestei derogări pornește de la nevoia de a asigura bunul mers al justiției, prin folosirea experienței deosebite a magistraților, ce cunosc, în mod direct, realist și profund, problemele sistemului”.        

CITEȘTE ȘI:

Averea familiei șefei CSM, Lia Savonea, a crescut cu sute de mii de euro în doar patru luni

Lia Savonea o apără pe Dana Gîrbovan după criticile președintelui Iohannis

Pe Rol: Diurnele uriașe pe care le încasează Lia Savonea de la Consiliul Superior al Magistraturii

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te