Pe 13 mai, românii sărbătoresc o sfântă care nu a dorit să se închine lui Zeus. Atunci, autoritățile orașului unde locuia au decis ca ea să fie pedepsită.
În această zi românii au unele tradiții.
Sărbătoare religioasă pe 13 mai. Povestea tinerei care nu voia să se închine lui Zeus. Ce a pățit?
Ziua de 13 mai este într-o zi de luni, în acest an. Este prima după weekend și vine cu responsabilitatea întregii săptămâni. Românii cred că acum nu trebuie să faci anumite lucruri pentru că altfel vei avea ghinion.
Sunt însă și activități care aduc noroc.
În popor se credea că norocul sau ghinionul pe care îl ai în ziua de luni te va urmări toată săptămâna, de aceea e bine să știi cum să atragi soarta cea bună și cum să te ferești de nenoroc.
Nu e bine să te tunzi, să te bărbierești sau să îți tai unghiile în ziua de luni. Toate aceste părți ale corpului sunt încărcate cu energia benefică pe care trebuie să o folosești luni, nu să o risipești, altfel se va risipi și bafta ta.
Luni să postești pentru viață și o să ai zile lungi; e de mare ajutor pentru noroc și orice, pentru sănătate la om și la vite, dar, de se înfruptă, omul se îmbolnăvește.
Cine postește lunea va avea noroc și i se îndeplinește orice dorință.
De primești bani lunea, e semn bun.
Citește și: Ce să faci în ziua de luni să îți meargă bine toată săptămâna. Ți se îndeplinește orice dorință
Sfânta Muceniţă Glicheria este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 13 mai.
A trăit în timpul împăratului roman Antonin Pius (138-161).
Antonin Pius a fost un împărat paşnic, înţelept şi ponderat, creştinii au suferit totuşi persecuţii în timpul său. Acest fapt a fost cauzat de mulţime, care manifesta puternic pentru punerea în aplicare a hotărârilor anterioare date împotriva creştinilor şi de unii guvernatori din provinciile imperiului.
Sfânta Glicheria, împreună cu părinţii săi, a venit de la Roma, unde tatăl său deţinuse funcţia de proconsul, în cetatea Trianopole, din Tracia. Aici a mărturisit credinţa în Hristos, în primul an al împăratului Antonin. Sfânta Glicheria a mers în faţa autorităţilor din Trianopole şi într-o adunare publică a mărturisit că este creştină.
Îndemnată să-i aducă ofrande zeului, Sfânta Glicheria cu rugăciune a dărâmat idolul, care sfărâmându-se în mii de bucăţi a căzut la pământ.
Citește și: Sărbătoare mare pe 12 mai. Obiceiuri, tradiții și superstiții de Duminica Tomii. Ce semnificație are
"Atunci ighemonul a poruncit ca, legând-o, să o ducă în temniţă şi acolo să o străjuiască până a doua zi, zicând către străjeri: 'Păziţi-o, ca să nu scape cu vrăjile sale, că apoi va zice că Dumnezeul ei a izbăvit-o, şi astfel va înşela pe mulţi'. Iar sfânta a zis către dânsul:
'Nebunule, orbitule şi păgânule, oare nu cunoşti că sunt legată cu poruncile lui Dumnezeu şi pironită cu legea Lui? Deci, nu pot ca să mă dezleg de nevoinţa cea pătimitoare, întru care am poftit să intru de bunăvoie pentru Hristos Mântuitorul meu'. Acestea zicându-le, s-a dus în temniţă".
A fost supusă la torturi, apoi a fost din nou întemniţată. În cele din urmă a fost aruncată la fiare, în amfiteatru, unde şi-a sfârşit mucenicia.