Ziua de 6 aprilie este o sărbătoare mare în calendarul ortodox. Acum este sărbătorit un sfânt deosebit și este cruce neagă în calendar.
Într-un an bisericesc se țin 28 de sărbători cu cruce roșie. Dar mai există alte peste 100 de sărbători de care nu știu foarte mulți români.
Este una dintre zilele Postului Paștelui însă este deszlegare la pește și vin.
Sărbătoare religioasă 6 aprilie. E cruce neagră în calendar. Ce este interzis să faci în această zi?
Dacă strănută cineva sâmbătă dimineața, nu va sfârși lucrul ce și-a propus. Dacă faci pomană sâmbăta, primești pe lumea cealaltă.
De asemenea, se mai spune că sâmbătă seara nu se dă nimic din casă.
Fetele mari pun sara (mai ales sâmbăta) unt la cumpăna fântânei, ca să se uite lumea la ele ca la fântână. Cine are gușă, sâmbătă seara, când toacă popa de vecernie, să ieie un băț de alun, să se bată peste gușă cu el de trei ori, dacă vrea să-i treacă, și să zică: „Popa toacă, gușa seacă!”
Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români
Cine este Sântul Irineu, sărbătorit pe 6 aprilie?
Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu, cel care a fost episcop de Sirmium în timpul domniei împăratului roman Diocleţian (284-305), este pomenit de Biserică, în fiecare an, la 6 aprilie.
Potrivit unui Act martiric, Sfântul Irineu era episcop în scaunul de la Sirmium şi a fost judecat şi condamnat la moarte de Probus, guvernatorul provinciei.
Cetatea Sirmium se afla în provincia romană Pannonia Inferioară, lângă Singidunum (Belgradul de astăzi) şi era reşedinţa împăratului persecutor al creştinilor Galeriu, ginerele lui Diocleţian.
Printre creştinii arestaţi şi aduşi la judecată în provinciile dunărene ale Illyricului s-a numărat şi Irineu, tânărul episcop al cetăţii Sirmium, care era căsătorit şi avea copii mici.
Citește și: Cum a ajuns Daria, din preoteasa zeiței Atena, soția unui tânăr creștin?
La porunca de a jertfi zeilor, guvernatorul s-a lovit de refuzul stăruitor al tânărului episcop. Pentru aceasta, Sfântul Irineu a fost supus la chinuri, aruncat în închisoare şi din nou chinuit. A fost tăiat de ostaşi cu sabia şi a fost aruncat în râul Sava, în ziua de 6 aprilie a anului 304.
Foto: Ziarul Lumina
Cine este Sfântul Eutihie
Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 aprilie.
S-a născut în Frigia, părinţii săi au fost Alexandru, ostaş, şi Sinezia, fiica unui îmbunătăţit preot. La vârsta de 12 ani a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi completa studiile.
Sfântul Euthie a ales însă viaţa monahală. A fost hirotonisit diacon, apoi preot, la vârsta de treizeci de ani. Iar haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia. Aici a fost numit arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi duhovnic al monahilor.
În acest timp a fost convocat, în anul 553, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav şi l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.
Citește și: Cine este Maria Egipteanca, sfânta ajutată de Maica Domnului
La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina, cu puţin timp înainte de începutul reuniunii.
În această calitate, de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, la care au participat 165 de episcopi, care a pus capăt ereziei nestoriene.
După mai mulţi ani de păstorire a fost scos însă din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani în post şi rugăciuni. Dar a fost din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul.