Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.306.455 Votanți în România
51,68 %
777.014 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

SĂRBĂTOARE 12 IUNIE Ce nu ai voie să faci mâine? Sfântul al cărui mormânt a fost săpat de doi lei

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.06.2024 - 13:16
SĂRBĂTOARE 12 IUNIE Ce nu ai voie să faci mâine? Sfântul al cărui mormânt a fost săpat de doi lei - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)
SĂRBĂTOARE 12 IUNIE Ce nu ai voie să faci mâine? Sfântul al cărui mormânt a fost săpat de doi lei - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Mâine, 12 iunie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare. Mâine este dezlegare la pește. De asemenea, miercurea, românii au multe tradiții pe care unii încă le respectă. De ce să nu te speli pe cap miercurea?

SHARE

Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare, pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 iunie, este unul dintre marii pustnici egipteni, care a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

Fiu al regelui Persiei, care domnea în vremea în care la Roma era împărat Diocleţian (284-305), Sfântul Onufrie a trăit ca monah într-o mănăstire cu viaţa de obşte din ţinutul Tebaida, în pustia Ermopole (Egipt).

Citește și: Un preot a fost alungat cu scandal din biserică. Ce s-a întâmplat?

A fost adus la mănăstire de mic și obişnuia să meargă la trapeză şi să ceară câte o bucăţică de pâine, apoi se ducea în tinda bisericii, unde era zugrăvită icoana Maicii Domnului, care ţinea pe mâinile ei pe Hristos.

Onufrie s-a apropiat de icoană și a început să vorbească cu pruncul Hristos. I-a zis că a mers să-și ia o bucățică de pâine de la trapezar, întrebându-L pe Mântuitor de ce nu mănâncă și El. Onufrie i-a zis pruncului Hristos „Iată, primeşte partea mea şi mănâncă", iar Hristos închipuit pe icoană Și-a întins mânuța și a luat pâinea din mâinile lui Onufrie.

Citește și: O biserică din lemn a ars imediat după slujba de Înviere. O lumânare a fost uitată aprinsă

Aflând alţi monahi din mănăstire despre o minune ca aceasta, s-au înspăimântat cu totul. Sfântul Onufrie a părăsit mănăstirea, retrăgându-se în pustie, unde a vieţuit vreme de şaizeci de ani, nevăzând faţă omenească, hrănindu-se dintr-un curmal aflat în apropierea chiliei sale.

După mulți ani, Cuviosul Pafnutie cel Mare a fost călăuzit de un înger în deșert, timp de 40 de zile, fără hrană, și a ajuns la Cuviosul Onufrie. Sfântul Onufrie i-a spus Sfântului Pafnutie că a fost trimis de Dumnezeu pentru a-l înmormânta, căci urma să moară în scurt timp.
Mormântul Cuviosului Onufrie a fost săpat de doi lei, conform crestinortodox.ro.

Citește și: FOTO O biserică fortificată din Transilvania, ce datează încă din anul 1504, stă să cadă

În timp ce învelea trupul Sfântului Onufrie cu o parte din veştmântul său, Cuviosul Pafnutie cel Mare a văzut cum îndată a căzut coliba sfântului, s-a uscat finicul şi a secat firul de apă care curgea acolo, conform Agerpres, care citează vol. „Vieţile Sfinţilor".

Superstițiile românilor în zilele de miercuri

În a treia zi din săptămână se spune că trebuie să fim atenți să nu încălcăm vreo tradiție pentru a ne feri de ghinion. 

Citește și: Biserica scoate la vânzare lăcașurile de cult. „Închidem una sau două pe an”. Cum se explică?

Miercurea este considerată a fi ziua Maicii Domnului, de aceea pentru a avea noroc este bine să respecți anumite reguli.

În calendarul popular al românilor, Miercuri era femeie şi era considerată o zi bună. Era ziua în care ţăranii posteau pentru Maica Domnului, ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Miercurea era ziua în care ţăranii credeau că s-a născut Soarele.

De asemenea, miercurea este considerată o zi curată și binefăcătoare, prielnică muncilor în afara casei (semănat, arat, cosit).

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Orele bune in zilele de MIERCURI sunt intre 13:00-13:30 si rele intre 10:00-12:00, conform delalumeadunate.ro.

Ce să faci miercurea pentru a avea noroc?

Se zice că miercuri, cea de-a treia zi a săptămânii, este una dintre acele zile la care trebuie să fim atenți, ca nu cumva să încălcăm vreo tradiție și să atragem asupra noastră ghinionul.

Citește și: Ce să faci în ziua de luni să îți meargă bine toată săptămâna. Ți se îndeplinește orice dorință

Cine postește în această zi, va avea parte de liniște sufletească, de împăcarea că a făcut Voia Domnului și de siguranța că familia lui va fi ferită de rele și boli.

Din bătrâni se spune că nu este bine ca miercurea să te speli pe cap, să îți tai unghiile sau să se spele hainele pentru că riști să te îmbolnăvești sau riști să rămâi văduv devreme.

Femeile nu trebuie să muncească sau să coase azi, deoarece le-ar ieși bube pe mâini și se vor îmbolnăvi. Majoritatea superstițiilor țin de Sfânta Miercuri.

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Conform unora, aceasta era o femeie bună, credincioasă, slabă și necăjită, care avea 9 fete, alături de care locuiește în cer.

Conform altor tradiții, este o femeie rea, care aduce asupra ta ghinion dacă nu îi respecți ziua așa cum se cuvine, potrivit kanalD.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te