Salvamontiștii, nemulțumiți de reducerea sporului de condiții vătămătoare. „Profund nedrept”

DE Florentina Enache | Actualizat: 28.07.2025 - 14:01
Salvamontiștii, nemulțumiți de reducerea sporului de condiții vătămătoare. „Profund nedrept” - Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont
Salvamontiștii, nemulțumiți de reducerea sporului de condiții vătămătoare. „Profund nedrept” - Foto: Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Salvamontiștii își exprimă nemulțumirea față de reducerea sporului pentru condiții vătămătoare, considerând măsura profund nedreaptă în raport cu natura riscantă a activității lor.

SHARE

Salvamontiştii consideră „profund nedreaptă” reducerea sporurilor pentru periculozitate şi condiţii vătămătoare, impusă în contextul presiunii deficitului bugetar, precizând că prin aceste tăieri statul „economiseşte” aproximativ 50.000 de euro pe lună, în condiţiile în care la nivel naţional activează, în total, aproximativ 350 de salvatori montani.

Salvamontiștii, nemulțumiți de reducerea sporului de condiții vătămătoare. „Profund nedrept”

Potrivit Salvamont România, misiunile salvatorilor montani sunt „sunt complexe şi de lungă durată”, iar aceştia îşi riscă propria viaţă şi sănătate pentru a salva alţi oameni.

Citește și: Sindicaliștii de la Apele Române protestează. Nemulțumirea: tăierea sporului de condiţii vătămătoare

„Odată cu reducerea sporurilor pentru periculozitate şi condiţii vătămătoare, impusă în contextul presiunii deficitului bugetar, situaţia salvatorilor montani a devenit tot mai dificilă. Acest spor, care anterior avea o valoare medie cuprinsă între 700 şi 1000 lei brut pe lună, a fost diminuat la maxim 299 lei brut. Din această sumă, aproximativ 45% se întoarcea oricum la bugetul de stat sub formă de taxe şi contribuţii”, afirmă Salvamont România într-o postare pe pagina sa de Facebook, conform News.ro.

Potrivit sursei citate, la nivel naţional, activează aproximativ 350 de salvatori montani, iar „o estimare simplă” arată că statul „economiseşte” astfel „circa 245.000 lei pe lună (aproximativ 50.000 de euro) prin tăierea acestui spor. 

„Această reducere este profund nedreaptă faţă de salvatorii montani - oameni puţini la număr, dar extrem de devotaţi meseriei lor şi permanent în alertă. Intervin de fiecare dată când este nevoie, indiferent de condiţiile meteo, de oră sau dacă sunt ori nu în timpul programului. Când sună telefonul, se echipează imediat şi pornesc spre caz. Facem tot ce ţine de noi pentru ca victima să primească asistenţă în cel mai scurt timp”, precizează Salvamont România.

Aceeaşi sursă menţionează că, în general, misiunile salvamontiştilor sunt „complexe şi de lungă durată”, implicând „cel puţin şase salvatori montani”. 

„Aceştia parcurg distanţe mari, în zone greu accesibile, pe teren accidentat, în condiţii meteo adesea extreme. Îşi pun în pericol propria viaţă şi sănătate pentru a salva alţi oameni - şi fac acest lucru fără ezitare, din pură vocaţie. Nu este deloc uşor să transporţi o persoană, ore în şir, pe ploaie, ninsoare sau caniculă, din zone izolate de munte”, mai precizează sursa citată.

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, plafonarea sporului pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 de lei brut pe lună. De asemenea, concediul suplimentar acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te