Sindicaliștii de la Apele Române protestează. Nemulțumirea: tăierea sporului de condiţii vătămătoare

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.07.2025 - 13:26
Sindicaliștii de la Apele Române protestează. Nemulțumirea: tăierea sporului de condiţii vătămătoare - Foto: Facebook / Blocul Național Sindical
Sindicaliștii de la Apele Române protestează. Nemulțumirea: tăierea sporului de condiţii vătămătoare - Foto: Facebook / Blocul Național Sindical

Sindicaliștii de la Apele Române protestează, vineri, în fața Ministerului Mediului. Președintele Blocului Național Sindical spune că, în urma tăierii sporului de condiţii vătămătoare, mulți angajați au venituri salariale mai mici decât salariul minim pe economie.

SHARE

Apa în România e foarte scumpă, comparativ cu alte țări din Europa și din lumea asta, iar cei care administrează apele sunt foarte săraci, pentru că, în urma tăierii faimosului spor, avem mai multe categorii de salariați din „Apele Române” cu venituri salariale sub salariul minim pe economie, a afirmat, vineri, la protestul Sindicatului „Mureșul” din Apele Române (SMAR), președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Sindicaliștii de la Apele Române protestează. Nemulțumirea: tăierea sporului de condiţii vătămătoare

„Alături de voi (Sindicatul 'Mureșul' din Apele Române, n.r.) sunt, astăzi, prezenți și colegi din alte domenii pe care Blocul Național Sindical le reprezintă din punct de vedere sindical. Reprezentați acea zonă de administrare a unei resurse esențiale pentru viață și pentru economie: apa. Probabil că știți că, din păcate, apa în România este foarte scumpă.

În timp ce apa în România e foarte scumpă, comparativ cu alte țări din Europa și din lumea asta, cei care administrează apele sunt foarte săraci. Ar trebui să știe cei care au venit lângă noi că în urma tăierii faimosului spor, avem mai multe categorii de salariați din Apele Române care au venituri salariale mai mici decât salariul minim pe economie.

 Va trebui să iasă un act normativ, acum, să sunt obligați de Constituție, de Codul Muncii, să facă corecții salariale. Am spus-o în ultimii ani de zile: venim cu niște măsuri pe care le aplicăm otova tuturor fără să ținem cont de specificul fiecărui domeniu, fiecărui angajator. Și atunci apar aberații de genul acesta. Avem, astăzi, într-o entitate a care e a statului român, până la urmă, 'Apele Române', salariați plătiți sub salariul minim pe economie”, a spus Costin.

Acesta a adăugat că organizația sindicală pe care o conduce s-a arătat dispusă să sprijine actualul Guvern „dacă vrea să facă curățenie în mod real” și să „elimine sinecuriștii”.

„Sunteți în această situație, în principal din cauza managementului de foarte proastă calitate, care e pus evident pe criterii politice. Noi am asumat, ca și confederație, faptul că vom sprijini acest guvern dacă vrea să facă curățenie în mod real, dacă vrea să elimine sinecuriștii. Vrem să vedem profesioniști puși în funcții, care să conducă această structură. Le mai spunem, astăzi, public, că suntem dispuși să le arătăm instrumente juridice care creează corupție. Până astăzi am vorbit la pereți. Astăzi există în legislația națională rupturi între legi care permit abuzuri și corupție. Să spunem lucrurilor pe nume! Ce șpăgi se dau să ajungi să exploatezi pietriș din albiile râurilor, de ce la prima ploaie mai consistentă apele se revarsă și inundă culturi, comunități...Unii fac bani cu nemiluita”, a menționat liderul sindical.

Membrii Sindicatului Național 'Mureșul' din Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR) protestează, vineri, timp de două ore, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Acțiunea, programată între orele 11:00 - 13:00, face parte din seria de proteste stabilite la nivelul Biroului Național Confederal (BNC) al Blocului Național Sindical (BNS), demarată joi, 10 iulie, în fața Ministerului Finanțelor.

Conducerea Ministerului Mediului a invitat, începând cu ora 12:00, o delegație formată din maximum zece persoane pentru a participa la o discuție privind revendicările și problemele semnalate de Sindicatul „Mureșul” din Apele Române.

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe un pachet fiscal ce include majorarea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor cu 10% și supraimpozitarea băncilor, în încercarea de a reduce deficitul bugetar de la peste 9,3% din PIB spre 7,5% în 2025. Pachetul prevede și tăieri de cheltuieli, precum reducerea cu 40% a finanțării partidelor și limitarea sporurilor bugetarilor, vizând o consolidare bugetară urgentă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te