Salamul și cartofii prăjiți, buni pe timp de caniculă? Cine recomandă acest lucru?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.07.2024 - 10:56
Salamul și cartofii prăjiți, buni pe timp de caniculă? Cine recomandă acest lucru? - Foto: Frreepik.com (rol ilustrativ)
Salamul și cartofii prăjiți, buni pe timp de caniculă? Cine recomandă acest lucru? - Foto: Frreepik.com (rol ilustrativ)
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com

Unii experți susțin că pe timp de caniculă se poate consuma salam ba chiar și cartofi prăjiți. Însă mulți nu sunt de acord cu această dietă, ”interzisă” de nutriționiști pentru că nu ar fi tocmai bună pentru sănătate și, mai mult, îngrașă.

SHARE

Când temperaturile urcă din ce în ce mai sus și viața de zi cu zi sau vacanța devin aproape insuportabile, mulți oameni se întreabă: La ce trebuie să fiu atent pentru ca corpul meu să poată supraviețui bine căldurii?

Probabil cel mai neobișnuit sfat: cartofi prăjiți și salam, pe timp de caniculă

Când transpirați, nu pierdeți doar lichid, ci și multe săruri importante numite electroliți. Dacă bei și multe lichide care au un conținut scăzut de minerale, îți vei subția și mai mult sângele. Sângele diluat și cantitatea mai mică de electroliți derutează cu adevărat organismul, spune Thomas Küpper, specialist în medicină de călătorie la Spitalul Universitar RWTH Aachen. Acest lucru poate duce la colaps.

„Mâncați doar un cartofi prăjiți drăguți și sărati”, îi sfătuiește medicul de călătorie. Mineralul este, de asemenea, important atunci când bei: „O regulă generală este: sarea ar trebui să fie la fiecare al treilea litru”. Apoi bei o băutură cu electroliți pentru sport sau amesteci pulbere de electroliți în apă, pe care o poți folosi și pentru bolile diareice și pe care o poți obține de la farmacie, scrie t.online.de.

Citește și: Pot cartofii prăjiți să fie benefici pentru sănătate? Care e condiția? Răspunsul specialiștilor

Izvoarele sărate preferate ale lui Thomas Küpper: „Prefer o bucată drăguță de salam sau ceva asemănător la cină”.

Foto: freepik.com 

Cunoscut și totuși important: bea mult lichid

Centrul Federal pentru Educație pentru Sănătate (BZgA) recomandă să bem aproximativ doi până la trei litri pe zi. Pentru că transpiram mult lichid.

În mod ideal, completarea constă în apă, ceaiuri (răcite) fără zahăr adăugat sau pulverizatori de suc. Cel mai bine este să goliți un pahar la fiecare oră – chiar dacă nu vă este sete. Pentru că începe doar atunci când organismul a pierdut deja prea mult lichid.

Nu chiar atât de ușor: rămâneți frumos și cool

Medicul de călătorie Thomas Küpper îi sfătuiește pe toți turiști ca atunci când sunt afară pe timp de caniculă să găsească un loc în care este adiere. Pentru că aerul în mișcare răcește corpul.

De asemenea, este de ajutor îmbrăcămintea de culoare deschisă din viscoză, bumbac subțire, in sau mătase, cu croi larg. Conform BZgA, acest lucru permite aerului să circule și să răcească pielea.

Citește și: Ce poți să mănânci cu 10 lei pe zi în România. Meniul ”de supraviețuire la cel mai jos nivel”

Apropo de asta: Cine poate dormi bine la căldură dacă nu există aer condiționat? BzGA are un sfat neobișnuit pentru asta: luați o sticlă de apă fierbinte sau alt recipient în pat cu dvs. - nu glumă. Cu toate acestea, umplut cu apă rece.

Cârpele reci de pe frunte, picioarele inferioare sau antebrațele pot elimina, de asemenea, căldura din corp. Sau puneți cearșafuri și lenjeria de noapte într-o pungă de plastic în congelator..

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te