LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
3.975.894 Votanți în România
22,08 %
361.449 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Rusia și SUA păstrează ușa deschisă pentru diplomația ucraineană, dar rămân mari lacune

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.01.2022 - 11:14
Rusia și SUA păstrează ușa deschisă pentru diplomația ucraineană, dar rămân mari lacune/FOTO: Reuters
Rusia și SUA păstrează ușa deschisă pentru diplomația ucraineană, dar rămân mari lacune/FOTO: Reuters

Rusia a declarat joi că este clar că Statele Unite nu sunt dispuse să abordeze principalele sale preocupări de securitate în impasul lor privind Ucraina, dar ambele părți au păstrat ușa deschisă pentru continuarea dialogului.

SHARE

Statele Unite și NATO au prezentat miercuri răspunsuri scrise la cererile Rusiei de redesenare a acordurilor de securitate în Europa de după Războiul Rece, de când aceasta a masat trupe în apropierea Ucrainei, ceea ce a provocat temeri occidentale privind o invazie și noi promisiuni americane de sprijin pentru apărare, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are nevoie de timp pentru analiză și că nu se va grăbi să tragă concluzii, dar că declarațiile SUA și NATO care descriu principalele cereri ale Rusiei ca fiind inacceptabile nu lasă prea mult loc pentru optimism.

"Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri (din SUA și NATO) ieri, este absolut clar că, în ceea ce privește principalele categorii prezentate în acele proiecte de documente... nu putem spune că gândurile noastre au fost luate în considerare sau că s-a arătat o dorință de a ține cont de preocupările noastre", a declarat Peskov. "Dar nu ne vom grăbi cu evaluările noastre".

Citește și: Atenție, șoferi! Codul Rutier, moficat: permis suspendat până la 4 luni și amenzi până la 2.900 lei

Reacția nuanțată a Kremlinului a arătat că Rusia nu a respins din start răspunsurile SUA și NATO și nici nu a închis ușa diplomației. Washingtonul spune că el și aliații săi speră că Rusia va studia răspunsurile lor și va reveni la masa negocierilor.

„Suntem uniți, uniți în preferința noastră pentru diplomație. Dar suntem, de asemenea, uniți în hotărârea noastră că, dacă Moscova respinge oferta noastră de dialog, costurile trebuie să fie rapide și severe", a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, în fața reporterilor.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că cea mai bună modalitate de a reduce tensiunile este ca NATO să își retragă forțele din Europa de Est, dar a încercat, de asemenea, să înlăture temerile privind o invazie. Oficialii americani spun că președintele Vladimir Putin nu a decis încă dacă va invada sau nu.

Citește și: Rafila: Centrele de testare COVID, deschise doar în weekend. În rest, la medicii de familie

„Am declarat deja în repetate rânduri că țara noastră nu intenționează să atace pe nimeni", a declarat Alexei Zaitsev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. "Considerăm că până și gândul unui război între popoarele noastre este inacceptabil".

În condițiile în care săptămâni de dialog atent nu au dus încă la un progres, președintele american Joe Biden a repetat într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy că Washingtonul și aliații săi sunt pregătiți să răspundă decisiv dacă Rusia invadează fostul stat sovietic, a declarat Casa Albă.

Biden a declarat că SUA "explorează un sprijin macroeconomic suplimentar pentru a ajuta economia Ucrainei pe fondul presiunii rezultate din consolidarea militară a Rusiei", a precizat Casa Albă într-un comunicat. Zelenskiy a scris pe Twitter că au convenit asupra unor "acțiuni comune pentru viitor" și au discutat posibilitățile de sprijin financiar. Un grup de senatori americani s-au întâlnit pentru a elabora un proiect de lege care ar crește ajutorul pentru apărare acordat Kievului.

Cererile de securitate ale Rusiei, prezentate în decembrie, includ încetarea extinderii viitoare a NATO, împiedicarea Ucrainei de a adera vreodată și retragerea forțelor și armamentului alianței din țările est-europene care au aderat după Războiul Rece.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te