Rusia afirmă că dorește relații „respectuoase” cu SUA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.01.2022 - 10:41
Rusia afirmă că dorește relații „respectuoase” cu SUA/FOTO: Pixabay

Rusia a declarat duminică că dorește relații „reciproc respectuoase” cu Statele Unite și a negat că ar reprezenta o amenințare la adresa Ucrainei, în timp ce Marea Britanie a declarat că pregătește noi sancțiuni împotriva Moscovei.

SHARE

Tensiunile au crescut între Moscova și Washington după ce guvernele occidentale au acuzat Rusia că a acumulat zeci de mii de soldați la granița sa cu fosta Ucraină sovietică.

Citește și: VIDEO George Simion și cameramanul său au pălmuit doi botoșăneni. Motivul: n-au dat mâna cu liderul

Consolidarea militară a stârnit temeri că Rusia plănuiește o invazie, speriind NATO și membrii săi din regiune și determinând alianța occidentală să analizeze posibilitatea de a-și consolida propriile desfășurări în zonă.

„Dorim relații bune, egale, de respect reciproc cu Statele Unite, ca și cu fiecare țară din lume”, a declarat duminică ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea rusă.

Citește și: UK va propune NATO o desfășurare „majoră” de trupe și nave de război pentru descurajarea Rusiei | Newsweek Romania

El a adăugat, totuși, că Rusia nu dorește să rămână într-o poziție „în care securitatea noastră este încălcată zilnic”.

Invocând invazia NATO în apropierea graniței sale estice, Rusia a înaintat cereri de securitate Washingtonului și alianței militare conduse de SUA.

Printre acestea se numără o garanție că NATO nu va admite noi membri, în special Ucraina, iar Statele Unite nu vor stabili noi baze militare în țările ex-sovietice.

Rusia a cerut, de asemenea, retragerea forțelor NATO desfășurate în țările est-europene și ex-sovietice care au aderat la alianță după Războiul Rece.

Lavrov a declarat că linia de apărare a NATO „continuă să se deplaseze spre est” și a ajuns "foarte aproape" de Ucraina, care, în opinia sa, "nu este pregătită" să adere la NATO.

Liderii occidentali s-au străduit să dezamorseze criza, întinzând mâna președintelui rus Vladimir Putin, promițând totodată sancțiuni fără precedent în cazul în care Moscova ar lansa un atac.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a cerut Occidentului să evite să stârnească „panică” în fața întăririi trupelor rusești, în timp ce ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că este important să rămână "fermi" în discuțiile cu Moscova.

Marea Britanie a declarat că se pregătește să dezvăluie sancțiuni împotriva Moscovei care ar viza companiile apropiate Kremlinului.

"Nu vor avea unde să se ascundă oligarhii lui Putin", a declarat duminică ministrul britanic de externe Liz Truss.

Putin a avut vineri o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, iar britanicul Boris Johnson este așteptat să vorbească cu liderul rus săptămâna viitoare.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi planificat un atac și a declarat că nu caută să înceapă un război.

"Noi nu vrem război. Nu avem nevoie de el deloc", a declarat duminică reporterilor Nikolai Patrușev, șeful puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei.

El a adăugat că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Ucraina.

"Chiar și ucrainenii, inclusiv oficialii, spun că nu există nicio amenințare", a spus Patrușev.

Mai mulți oficiali occidentali sunt așteptați să viziteze Ucraina în zilele următoare, inclusiv ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, omologul său german Annalena Baerbock și premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te