Românul răpit de teroriști în Africa, eliberat după 8 ani. Iulian Gherguț, ostatic în Burkina Faso

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.08.2023 - 16:59
Iulian Gherguț, românul răpit de io grupare teroristă Foto: captură video

Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în Africa, a fost eliberat după 8 ani de când a fost luat ostatic de o grupare islamistă în Burkina Faso. El a fost adus acasă după negocieri dificile purtate de Ministerul de Externe și SIE.

SHARE

Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în Africa, a fost eliberat după 8 ani de când a fost luat ostatic de o grupare islamistă în Burkina Faso, în 2015. 

El a fost adus acasă după negocieri dificile purtate de Ministerul de Externe și SIE.

Între timp, el ajunsese în captivitate la o grupare teroristă din Mali, de unde a fost adus, în sfârșit, acasă. 

Românul răpit de teroriști în Africa, eliberat după 8 ani. Iulian Gherguț, ostatic în Burkina Faso

Iulian Gherguț a sosit astăzi în România, cu un zbor special, urmând ca, potrivit procedurilor aplicate și în cazul jurnaliștilor români recuperați după ce au fost răpiți în Irak, va intra într-o perioadă de debriefing în care ofițerii statului român vor încerca să afle de la el ce s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate. 

Românul a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare.

Răpirea a fost revendicată de gruparea islamistă Al-Mourabitoun.

În iulie 2017, Aripa al-Qaida din Mali a dat publicității o înregistrare video cu șase ostatici străini, printre care se afla și Iulian Gherguț.

Românul făcea apel la autoritățile din țară să îl ajute, însă poziția oficială a Statului român a fost că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Răpirea românului Iulian Gherguţ în Burkina Faso este primul act terorist comis pe teritoriul burkinabez. Marchează intrarea ţării într-un lung ciclu de violenţe, atacuri şi atentate jihadiste care azi s-au extins pe întreg teritoriul ţării. După Iulian Gherguţ, şi alţi occidentali au fost răpiţi, precum medicul australian Kenneth Elliot.

Cel puţin 25 de cetăţeni străini au fost luaţi ostatici începând cu 2015 în Sahel — o regiune semiaridă din deşertul Sahara care se întinde pe teritoriul unor state precum Burkina Faso, Camerun, Gambia, Mali, Niger sau Senegal.

În luna martie a acestui an, patru ostatici au fost eliberaţi în regiunea Sahel din Africa, unde răpirile fac parte din modul de operare al grupărilor insurgente jihadiste. 

Printre cei patru ostatici eliberaţi luni se numără Jeffery Woodke, un american care făcea parte dintr-o organizaţie umanitară, Olivier Dubois, un jurnalist francez şi doi angajaţi ai Crucii Roşii, ale căror nume nu au fost făcute publice, scrie Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te