Fraudă de 300.000 de lei cu bonuri RetuRO făcută de 4 români. Folosind bonuri de garanție falsificate, aceștia au încasat suma de la casele de marcat, fără ca sistemul să detecteze repetarea codurilor.
Fraudă de 300.000 de lei cu bonuri RetuRO făcută de 4 români. Au încercat „schema” și în Germania
Cei patru au falsificat bonuri de garanție multiplicând exemplare originale pe hârtie similară, cu valori cuprinse între 20 și 50 de lei.
Pe parcursul a trei luni, aceștia au reușit să deconteze bonuri pentru echivalentul a 600.000 de sticle returnate, generând un profit impresionant.
După ce au acoperit toate magazinele din București, au extins operațiunea în orașe din toată țara, inclusiv Deva, Caracal, Satu Mare, Cluj și Vâlcea. În total, au reușit să păcălească peste 300 de magazine.
"De la fiecare magazin, reușeau să obțină în schimbul bonurilor false între 200 și 300 de lei", a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Citește și: Metoda simplă prin care aparatele SGR nu vor mai respinge sticlele. Ce trebuie să faci?
Tentativa din Germania a eșuat
După succesul din România, cei patru au încercat să fraudeze și sistemul din Germania, unde pentru fiecare sticlă returnată se acordă 25 de cenți, echivalentul a 1,27 lei.
Citește și: Românii pot reclama pe WhatsApp, când nu merg aparatele SGR. Mesajele ajung direct la ministru
Spre deosebire de România, sistemul german de garanție-returnare este mai bine securizat și a recunoscut bonurile folosite anterior, împiedicând astfel schema de fraudă dezvoltată de grupul de români.
Percheziții și probe incriminatoare
Poliția română a dispus punerea în executare a cinci mandate de percheziție la domiciliile suspecților, confiscând 30.000 de lei, bonuri false, suluri de hârtie și o imprimantă folosită la falsificarea documentelor.
"Polițiștii au pus în aplicare 5 mandate de percheziție la domiciliile a patru persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals", a adăugat Bogdan Ghebaur.