Românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare. Vor fi mai multe secții

DE Alexandra Lupascu | 30.04.2024 - 08:23
Românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare. Vor fi mai multe secții Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Biroul Electoral Central a anunţat ordinea de pe buletinele de vot la europarlamentare. Alianţa PSD-PNL nu va fi în capul listei, ci UDMR. Analiştii spun că e important cine e pe primele locuri: alegătorului nu-i place să se complice şi să dea prea multe pagini.

SHARE

BEC a stabilit prin tragere la sorţi ordinea de pe buletinele de vot pentru Parlamentul European. Alianţa electorală PSD-PNL va fi pe a doua poziţie.

Pe lista primilor şase candidaţi, cei care au mai avut un mandat de 5 ani în Parlamentul European, urmează REPER, Alianţa AUR, PU-SL şi Dreapta Unită. În total, vom avea de ales între 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi.

Românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare. Vor fi mai multe secții

"Contează foarte mult să fii în primele două pagini. Cu cât e mai complicat pentru alegător să ajungă la tine pe buletinul de vot, cu atât e un efort în plus şi o şansă în minus pentru candidat", a declarat Adrian Zăbavă, analist politic.

În total, sunt înscrişi pe liste 542 de candidaţi. Votanţii vor pune însă ştampila doar pe partidul sau alianţa dorită. Iar, în funcţie de numărul de voturi obţinute, se vor distribui, proporţional, locurile.

Citește și: Gabriela Firea, despre rechinii imobiliari: „Sunt rechini buni şi rechini răi în București”

Social democraţii şi liberalii au trecut deja la calcule. Vor să aibă minimum 17 europarlamentari. Iar după redistribuirea locurilor celor care nu ating pragul de 5% dintre voturi, să ajungă la 20 de scaune ocupate în Parlamentul European.

De cealaltă parte, Alianţa formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei speră la cel puţin 7 europarlamentari. Românii din străinătate, fie că sunt stabiliţi acolo sau sunt turişti, vor putea vota în baza buletinului sau paşaportului.

Cum sunt organizate

"Vom organiza un număr de peste 900 de secţii de votare. Mai exact 916, aproape dublu faţă de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019", a declarat Luminiţa Obodescu, ministru de Externe.

Citește și: ALEGERI 2024 Cine se bate pentru Primăria Sector 1 din București?

La alegerile trecute, în urmă cu cinci ani, s-au format cozi imense în faţa secţiilor de votare. Acum, decidenţii promit că vor fi până la 10 membri în fiecare secţie care să gestioneze fluxul de alegători. Iar votanţii aflaţi în faţa secţiilor când se închid urnele vor putea vota până la miezul nopţii.

Din acest an, Parlamentul European are mai mulţi eurodeputaţi. Numărul lor a crescut de la 705 la 720. Cei mai mulţi vor fi în continuarea politicienii germani, adică 96. România este pe locul 6 în Uniunea Europeană, cu un număr neschimbat de 33 de europarlamentari.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te