Românii care nu au voie să se apropie de fântâni. Cum au ajuns în această situație

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2023 - 21:17
Oamenii sunt îngrijorați din cauza poluării Foto: infocs.ro
Oamenii sunt îngrijorați din cauza poluării Foto: infocs.ro
Fântână nefolosită de câteva zile Foto: Facebook
Fântână nefolosită de câteva zile Foto: Facebook
Râul din Lupac este poluat Foto InfoCs.ro
Râul din Lupac este poluat Foto InfoCs.ro

Locuitorii unei comune din România au rămas fără apă după ce râul care străbate zona a fost poluat. Oamenii nu au apă nici pentru ei nici pentru animale, iar autoritățile au decis să le cumpere apă potabilă.

SHARE

Locuitorii unei comune aflată la 15 kilometri de Reșița nu au voie să folosească apa din fântâni. Autoritățile au dus acolo cisterne cu apă menajeră și au luat decizia să cumpere apă potabilă pentru populație. 

Este vorba despre localitatea Lupac. Aici fântânile publice au fost sigilate. 

Comuna unde locuitorii nu au voie să se apropie de fântâni

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a avertizat populaţia comunei Lupac să nu consume apa din fântânile din localitate până la finalizarea anchetei.

Inspectorii DSP au prelevat probe şi în câteva zile locuitorii comunei vor afla dacă apa din fântânile din Lupac este potabilă sau nu. Până atunci oamenii nu au voie să se apropie de fântâni.

“Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, prin reprezentanții compartimentului de igiena mediului din structura Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, s-au deplasat în teren, în speță în comuna Lupac, pentru a preleva probe din fântânile publice care au fost posibil afectate de scurgerea și de infiltrarea de la deponeul de la Lupac.

Pentru a preîntâmpina o situație de sănătate publică, reprezentanții instituției noastre au solicitat unității administrativ-teritoriale să localizeze fântânile care sunt potențial infectate și să inscripționeze plăcuţe că apa nu este potabilă până la finalizarea analizelor luate de către DSP CS pentru prelevare de probe biologice și chimice.

În concluzie, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, prin reprezentanții acesteia, solicită unității administrativ-teritoriale să pună la dispoziția populației apă îmbuteliată pentru consumul uman”, a transmis directorul DSP, Dănilă Miloş, conform Radio Reșița.

La nivel județean s-a luat decizia ca ISU să aducă în sat o cisternă cu apă menajeră. De asemenea, autoritățile au decis să cumpere apă potabilă pentru populație. 
 
Vă reamintim că săptămâna trecută deponeul ecologic de la Lupac a poluat mediul înconjurător. Lichidul rezultat în urma depunerii deşeurilor a ajuns într-un râu din apropiere şi mai multe fântâni au fost afectate.

 Ce măsuri a luat Prefectura Caraș- Severin pentru protejarea populației

”Ca urmare a sesizării unui grup de cetățeni din comuna Lupac, a informării primite ulterior de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin și a ședinței de lucru desfășurate miercuri, 21 iunie la sediul Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin cu principalii responsabili din cadrul Grupului de suport nr.1 al CJSU Caraș-Severin pentru

 gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/ accidente la construcţii hidrotehnice, poluări

 accidentale pe cursurile de apă, privind situația constatată la nivelul comunei Lupac, respectiv poluarea accidentală cu levigat generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (deponeul ecologic) de pe raza comunei cărăşene,

 au fost dispuse de către autorități măsurile necesare pentru protecția populației, animalelor și mediului înconjurător/ terenurilor/ culturilor agricole din zona afectată de efectele poluării.

Citește și: FOTO Deşeuri aflate pe nişte terenuri de la marginea Capitalei au fost arse ilegal şi au poluat

 Pentru protecția sănătății populației, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin transmite următoarele:

 -recomandă să nu fie consumată apa din fântânile publice și individuale de pe raza localității Lupac, decât după efectuarea analizelor de specialitate privind potabilitatea acesteia;

-marcarea/semnalizarea fântânilor publice cu anunțul că „APA NU ESTE POTABILĂ!”;

-conform art. 22, alin 3 din Ordinul MS nr.119/2014, UAT Lupac trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate zilnică de minimum 5 litri de apă potabilă/persoană.

Existând posibilitatea afectării calității apei subterane (respectiv apa din fântânile gospodăriilor populației, râurilor, etc.)

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă:

-se  interzice  adăparea animalelor de pe raza localității Lupac din surse de apă din zona afectată până la emiterea unor buletine de analiză conforme de către instituțiile abilitate (DSP, SGA, APM).

Având în vedere situația produsă și temperaturile ridicate din această perioadă, pentru asigurarea aportului hidric al animalelor se impune afluirea acestora către surse de apă din zone neafectate;

-orice modificare a stării de sănătate a animalelor, în această perioadă, va fi anunțată la medicul veterinar.

Având în vedere impactul pe care l-ar putea produce apa poluată în   agricultură, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a dispus:

– evitarea folosirii apei la efectuarea lucrărilor de erbicidare și a tratamentelor fitosanitare ce se efectuează în această perioadă la culturile agricole din câmp și spații protejate;

– evitarea folosirii apei pentru irigarea culturilor.

Citește și: Cum a scăpat România de infringementul UE pentru programul de combatere a poluării atmosferice

Reprezentanții Primăriei Comunei Lupac au informat că cele patru fântâni publice din comună au fost semnalizate cu anunțul „APA NU ESTE POTABILĂ!”. Totodată, la avizierul primăriei și în alte locuri publice frecventate de cetățeni au fost afișate anunțuri de avertizare privind posibilitatea poluării fântânilor din gospodării și necesitatea efectuării de analize ale apei.

Au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin aceasta a fost transportată”, au transmis autoritățile

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te