România protestează. După profesori, au anunțat greve polițiștii și CFR-iștii. Medicii îi susțin

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.05.2023 - 20:27
Sindicaliștii au ieșit în stradă Foto: Facebook/FSLI

Profesorii și angajații din CFR au anunțat proteste, după ce profesorii au ieșit în stradă să ceară salarii decente. Oamenii legii au ales însă să facă și o faptă bună în timpul grevei.

SHARE

După profesori, polițiștii și angajații din CFR au anunțat că intră în grevă. Oamenii legii vor dona sânge. Și medicii au protestat în fața guvernului și au amenințat că vor ieși din nou în stradă. 

Polițiștii vor să protesteze. Însă, pentru că nu pot să facă grevă propriu-zisă, au ales să meargă să doneze sânge. 

Cum protestează polițiștii, donând sânge 

Președintele sindicatului polițiștilor, Europol, a explicat într-o intervenție tv că, ”spre deosebire de categoria cadrelor didactice, noi, din păcate, nu avem această posibilitate a exercitării dreptului constituțional la grevă”, dar având în vedere că ”dreptul la grevă a fost câștigat prin practică, printr-o primă grevă ilegală, așa că noi ne mobilizăm pentru luna iunie în așa fel încât să concentrăm cât mai mulți colegi care vor utiliza de două variante legale.

Prima dintre ele se referă la donarea de sânge și avem în vedere să sincronizăm aproximativ 200-300 de polițiști care, în aceeași zi, vor dona sânge și, implicit, vor lipsi de la locul de muncă.

Citește și: Ce salarii au profesorii din școlile private comparativ cu cei de la stat. Experiența, obligatorie

În al doilea rând, faptul că, ca și abatere disciplinară, se reține întârzierea repetată de la serviciu a polițiștilor, asta înseamnă că dacă întârzii o singură dată, dau un exemplu, patru ore sau șase ore la muncă, nu poți să fii sancționat disciplinar”, a explicat Cosmin Andreica.

Șeful sindicatului Europol a spus la B1Tv că polițiștii vor uzita de aceste două variante legale pe care le au la dispoziție ”pentru a trage și noi un semnal de alarmă, mai ales în contextul în care politica dezastruoasă a Ministerului Afacerilor Interne al domnului Bode, care astăzi cred că poate să aibă rolul de gropar al Poliției Române, pentru că în timp ce vorbim se derulează procesul de admitere la cele trei școli de agenți de poliție, iar după prima probă fizică au rămas mai puțini candidați decât numărul de locuri disponibile în școlile de agenți de poliție. Este o situație fără precedent în istoria Ministerului Afacerilor Interne”.

Angajații din CFR anunță că vor să protesteze

Angajații CFR amenință că ies în stradă și că intră în grevă generală. Aceștia au anunțat că vor protesta în fața Ministerului Transporturilor pe data de 29 mai.

Pe data de 29 mai, angajații CFR își vor striga nemulțumirile în fața Ministerului Transporturilor, fiind revoltați din cauza condițiilor grele de muncă, dar și din cauza bugetului redus.

Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, a explicat care sunt revendicările angajaților CFR.

Citește și: Greva din învățământ continuă. Ce au obținut profesorii când au mai ieșit în stradă. Au ajuns la CCR

„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar.

De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă, dar și pentru că vrem trenuri de călători cu mai multe vagoane. Din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, nu există bani nici măcar pentru repararea trenurilor existente.

Nu există bani nici pentru investiții în trenuri noi, deși s-a aprobat, anul trecut, contractul de servicii publice pe zece ani. Acesta ar fi trebuit să fie primul an în care CFR ar fi putut să achiziționeze trenuri noi.

De asemenea, ordonanța austerității a tăiat încă 10% din bugetul prevăzut pentru compensații, ceea ce înseamnă că avem un buget mai mic decât anul trecut, în condițiile în care toate prețurile s-au dublat”, a spus Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, conform Gazeta de Sud.

Profesorii sunt în a patra zi de grevă, medicii spun că intră și ei

Profesorii sunt deja în a patra zi de grevă după ce negocierile sindicatelor cu guvernul de miercuri seara au eșuat. Joi, sindicaliștii au fost chemați din nou la negocieri cu reprezentanții Executivului. 

Dar urmează și proteste din sănătate. Medicii și asistenții sociali au anunțat că vor intra în grevă de avertisment pe 1 iunie și în grevă generală, pe data de 8 iunie.

Pe de altă parte, sindicaliștii din sănătate și-au exprimat, public, susținerea pentru greva profesorilor.

Citește și: Medicii susțin greva profesorilor. „Au dreptul să se simtă în siguranță la locurile lor de muncă”

„Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!

Personalul didactic și nedidactic din toate instituțiile de învățământ, care au menirea de a ne educa copiii și de a modela viitorul societății românești au dreptul de a se simți în siguranță la locurile lor de muncă, din toate punctele de vedere: fizic, moral și financiar!

Pentru acest deziderat au fost nevoiți astăzi să intre în Grevă generală, au transmis reprezentanții Sanitas.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te