Ministerul Afacerilor Interne din România a semnat astăzi un acord-cadru pe patru ani cu PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin, care va conduce la achiziționarea a până la 12 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generație, fabricate în Polonia și livrate în parteneriat cu Romaero și Deltamed.
Elicopterele vor fi configurate fie pentru operațiuni terestre, fie pentru operațiuni maritime.
S-70 Black Hawk este o platformă cu dublă utilizare, care este ideal configurată pentru a îndeplini misiunile cu rază lungă de acțiune și la altitudine ridicată solicitate de Ministerul Afacerilor Interne din România. Aceste misiuni includ ajutor în caz de dezastre, căutare și salvare, transport medical, transport extern de cargo ridicat, stingerea incendiilor și supraveghere maritimă.
Cabina elicopterelor S-70 Black Hawk pentru misiuni terestre și maritime achiziționate de România va include o unitate medicală echipată de Deltamed, cu sediul la Cluj-Napoca, un integrator experimentat de vehicule de urgență concepute pentru îngrijirea pacienților și operațiuni de salvare.
Citește și: Echipa Islandei vine în România doar cu jucători vaccinați. Nu s-a bazat pe derogarea lui Novak
Pentru a asigura un nivel ridicat de disponibilitate operațională și pentru a menține noua flotă în zbor, un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru Black Hawk va fi înființat împreună cu partenerul industrial Romaero la București.
Acest centru MRO va avea capacitate de extindere pentru a susține orice noi achiziții de elicoptere Black Hawk suplimentare comandate de guvernul român, fie pentru operațiuni militare, fie pentru uz comercial, dar și pentru a servi alți operatori Black Hawk din regiune.
„Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă. S-au prezentat ofertanţi importanţi.
Din păcate, primul a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de 8 elicoptere în loc de 12. Al doilea a avut o ofertă care depăşea preţul maxim cu până la 10% şi astfel era considerată neconformă.
Citește și: O studentă care făcea dragoste și a uitat să închidă camera în timpul cursurilor online, reabilitată
Din fericire, a rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru.
Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele. Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni: căutare salvare, inclusiv maritimă; transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi; misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo; stingerea incendiilor de pădure", a declarat şeful DSU, Raed Arafat.