Ministerului Afacerilor Externe a transmis că la nivelul ministerului există o evaluarea pentru preluarea personalului considerat justificat, decizie care va fi luată însă după o amplă analiză, inclusiv din punct de vedere securitar.
MAE a transmis că la nivelul ministerului există o evaluarea pentru preluarea personalului considerat justificat, decizie care va fi luată însă după o amplă analiză, inclusiv din punct de vedere securitar.
„România își manifestă deschiderea și evaluează la nivel interinstituțional posibilitatea de a prelua, acolo unde se consideră justificat, personalul local afgan care a sprijinit autoritățile române, după o analiză a fiecărui caz în parte, inclusiv din punct de vedere securitar. Totodată, își exprimă deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euro-atlantice, după parcurgerea etapelor procedurale inter-instituționale, inclusiv validările de securitate care se impun”, a transmis MAE pentru defenseromania.ro.
Citește și
Cîțu: „O aeronavă a Forțelor Aeriene a plecat în Afganistan să ia 27 de cetățeni români”
Preşedintele Iohannis a dispus implicarea Forţelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan
Misiunile militare și diplomatice ale aliaților NATO au hotărât să-i extragă pe cetățenii afgani care au cooperat în acești aproape 20 de ani de război.
Este vorba de translatori, șoferi, bucătari, personal care asigură logistica misiunii, personal auxiliar. După ce talibanii își consolidează puterea iar la nivel internațional lucrurile se calmează, toți acești oameni se află într-o situație extrem de periculoasă.
Aproape 20.000 de afgani care au ajutat America în efortul său de război caută vize speciale pentru imigranți, dar Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul a fost depășit în ultimele 48 de ore cu cetățeni obișnuiți disperați să iasă, potrivit usatoday.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, John Kirby, a declarat că oficialii investighează rapoartele despre mai multe persoane care au căzut de pe un avion de transport C-17 care pleca de pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul.
Avonul respectiv avea la bord peste 600 de persoane, acesta fiind proiectat să transporte maximum puțin peste o sută de oameni.
Departamentul de Apărare al SUA a anunțat marți că deschide două baze militare suplimentare pentru cetățenii sosiți din Afganistan care fug de talibani.
Fort McCoy din Wisconsin și Fort Bliss din Texas se vor alătura Fort Lee, anunțat anterior, în Virginia, ca case temporare pentru 22.000 de afgani care au ajutat SUA și aliații săi în timpul războiului. Se așteaptă să sosească în trei până la patru săptămâni.
Gary Reid, care conduce programul Pentagonului de acordare de vize speciale, a declarat că cele trei forturi nu au deocamdată capacitatea de a adăposti atâția imigranți și va dura până vor fi amenajate.
Reid a mai spus că SUA lucrează cu o țară, neidentificată, vecină cu Afganistan, și cu alte țări pentru a contribui la funcționarea ca „stații de trecere” pentru afgani, pe măsură ce vor fi scoși afară din țară, „astfel încât să se poată face o sortare și apoi să fie luați”.
Odată ce refugiații afgani vor ajunge la forturi, agențiile de relocare vor începe să lucreze la asigurarea locuințelor și a locurilor de muncă, la școlarizarea copiilor și la stabilirea programelor medicale.