În 2024, cinci state membre NATO vor cheltui mai mult de 3% din PIB pentru apărare, în timp ce rata țintă de cheltuieli este de 2% din PIB.
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Potrivit Yevropeiska Pravda, acest lucru este afirmat într-un raport NATO bazat pe datele privind cheltuielile planificate furnizate de aliați.
Citește și: VIDEO Ce avioane de luptă cumpără România, Ungaria și Bulgaria? De ce noi plătim de 2 ori mai mult?
Polonia se află pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile raportate la dimensiunea economiei (4,12% din PIB), Estonia este pe locul al doilea (3,43%), urmată de Statele Unite (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%).
În top zece se mai află (în ordine descrescătoare) Lituania, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie și România (2,5% din PIB)
Vecinii României cheltuie Ungaria (2,11% din PIB), iar Bulgaria (2.18% din PIB).
Cheltuielile multor țări s-au dublat sau chiar mai mult decât triplat din 2014.
Germania va atinge și chiar depăși 2% pentru prima dată din 2014.
În același timp, primele cinci țări cu cele mai mici cheltuieli în raport cu dimensiunea economiilor lor sunt Italia, Canada, Belgia, Luxemburg (deși se numără printre țările care au crescut radical cheltuielile față de 2014), Slovenia și, pe ultimul loc, Spania.
Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că mai mult de 20 de aliați vor atinge sau chiar depăși obiectivul în acest an.
Recapitulând, președintele polonez Andrzej Duda vrea să promoveze ideea de a crește ținta la 3% din PIB.
Ce arme luăm?
România, cumpărături de război de peste 20 miliarde $. Flota de avioane F-35, cea mai scumpă. Guvernul României intenționează să-și majoreze bugetul de apărare pentru 2024 cu aproape 45% față de 2023, până la 20,8 miliarde de dolari, pentru a permite achiziții majore de arme.
Oficialii Ministerului Apărării Naţionale au declarat că urmează să fie atribuite cel puţin două contracte majore pentru forţele terestre, legate de achiziţionarea de vehicule de luptă pe şenile pentru infanterie şi obuziere autopropulsate.
Citește și: România, cumpărături de război de peste 20 miliarde $. Flota de avioane F-35, cea mai scumpă
Coreea de Sud se pregătește să semneze contracte ferme cu un alt client european, România, care nu este doar la jumătate de pas de a plasa o comandă de sisteme de artilerie autopropulsate K9, ci și de tancuri K2.
Concret, K2 de la Hyundai Rotem a făcut recent o demonstrație pe un teren de antrenament din România. De menționat că tragerea fusese anunțată din timp, iar testarea în teren a tancului urma să înceapă pe 10 mai. Și având în vedere că Bucureștiul a început să se arate interesat de acest vehicul încă din 2022, lucruri precum testele demonstrative sunt despre când contractul este deja aproape de a fi semnat.
Citește și: VIDEO Coreea copleșește România cu armament de 750.000.000$. Cum atacă tancurile K2 și tunurile K9?